Šport > Nogomet
15 ogledov

Evropa zahteva Blatterjev odhod

sepp blatter EPA
Potem ko jejavnost razburila podkupovalna afera in posledične aretacije nekaterih članov Fife, so predstavniki Evropske nogometne zveze, vodilni možje nacionalnih evropskih nogometnih zvez in drugi ugledni ljudje v svetu nogometa pozvali predsednika Fife Seppa Blatterja, da odstopi s položaja.

Čeprav Seppa Blatterja ni me osumljenimi, pa mnogi menijo, da bi človek, ki Fifo vodi od leta 1998 in je glavni favorit za nov mandat, moral prevzeti odgovornost za to afero in odstopiti.

Predsednik nemške bundeslige Reinhard Rauball je tako dejal: "Čeprav ni osumljen, bi moral Blatter narediti uslugo nogometu in oditi. Ne vidim možnosti, da bi se v teh okoliščinah lahko izvedejo volitve za predsednika Fife."

Predsednik švedske nogometne zveze Karl-Erik Nilsson meni, da bi Blatter moral razmisliti o vsem, kar se je zgodilo v njegovem mandatu na čelu Fife. "On nosi odgovornost za to, da si Fifa neprestano zabija avtogole. Nekaj je gotovo. Mi ne bomo glasovali za Blatterja," dodaja Nilsson.

Njegov francoski kolega Noel Le Graet pa pravi: "Sramota je, da vodilni možje Fife dajejo pod vprašaj integriteto te organizacije." Greg Dyke, ki vodi angleško zvezo, se je bal novega dolgočasja na Fifinem kongresu. "Ko sem sinoči legel v posteljo, sem mislil, da nas čaka še en dolgočasen kongres Fife. Zdaj pa bo razburljivo. Poraja se veliko vprašanj, ali se v teh okoliščinah da izvesti predsedniške volitve." Stewart Regan s škotske nogometne zveze poziva Blatterja k odstopu za dobro nogometa, saj bi se s tem popravila kredibilnost Fife. "Ta afera je dokaz, da so potrebne korenite spremembe pri vodenju Fife." 

Dolgoletni kritik Blatterja in nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker je še bolj nastrojen proti Švicarju: "Ni bolj skorumpirane organizacije od Fife. Hiša iz kart razpada. Če ima Blatter le trohico dostojanstva, mora oditi." Tudi nekdanji predsednik Uefe Lennart Johansson, ki je na predsedniških volitvah leta 1998 izgubil proti Blatterju, je kritičen. "Nisem presenečen. Velika smola je, da ima Fifa, največja športna organizacija, takšnega vodjo, kot je Blatter. On bo zagotovo še enkrat poskusil dobiti volitve. Svetovno prvenstvo 2018 bi morali Rusiji odvzeti in ga dati Angliji. Prav tako bi bilo treba ponoviti izbor gostitelja za SP 2022, ki ga je dobil Katar," je povedal Johansson.

Svoje nestrinjanje s predsednikovanjem Seppa Blatterja so nekateri pokazali tudi na twitterju:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.