Vizita za živali > Novice
23 ogledov

Evropski dan opazovanja ptic

ptice selivke Shutterstock
V naslednjih tednih bodo milijoni ptic selivk zapustili Evropo in se podali na pot v Afriko. V ta namen Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in BirdLife International organizirata opazovanje ptic selivk.

V DOPPS-u bodo 3. in 4. oktobra pripravili informacijske točke in izlete, kjer boste lahko izvedeli več o selitvah ptic, njihovih poteh, z nekaj sreče pa boste katero izmed ptic lahko tudi opazovali. 

"Nedavno objavljena raziskava zveze BirdLife International je pokazala, da je letno na območju Mediterana ubitih 25 milijonov ptic selivk. Mnoge partnerske organizacije so si kot prioriteto zadale ustavitev nepotrebnega ubijanja ptic," opisujejo v društvu.

Cilj letošnjega Evropskega dneva opazovanje ptic je tako osveščanje javnosti o čudežih selitve ptic in njihovih potrebah na gnezdiščih, med selitvijo kot tudi na prezimovališčih.

Lani so prešteli 7,5 milijona ptic

Evropski dan opazovanja ptic je letni dogodek, ki ga sestavlja na stotine aktivnosti, ki jih organizirajo nacionalni partnerji zveze BirdLife International. "V preteklem letu je na dogodku sodelovalo 38 organizacij, katere so skupaj organizirale1,184 dogodkov z več kot 33.000 udeleženci. Kar je še posebej navdušujoče je podatek, da smo skupaj prešteli 7,5 milijonov ptic, kar je najvišje število v zgodovini dogodka," pravijo.

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so letos pripravili dogodke na vseh koncih države.  

Tretjega oktobra bo med 9. in 12. uro informativna stojnica v Ljubljani, v Centru na tržnici. Med 10. in 13. uro bo informativna stojnica pri vhodu v Naravni rezervat Škocjanski zatok. Organizirajo tudi izlet in obročkanje ptic v Kočevskem rogu (več informacij pri koordinatorju izleta, Gregorju Bernardu: gregor.bernard@siol.net, 041 830 463)

Četrtega oktobra boste spoznavali ptice ob Koseškem bajerju. Opazovalna točka bo med 10. in 13. uro, ob 10. in ob 12. uri bo po učni poti okoli bajerja organizirano enourno vodenje.

Ptice boste spoznavali tudi v parku Tivoli. Opazovalna točka ob Tivolskem ribniku bo med 9. in 12. uro, ob 9. uri pa bo izlet, zbor bo na parkirišču pred kopališčem v Tivoliju. 

Lahko se jim pridružite ob 9.00 pred mestnim akvarijem Maribor, ob 8.30 pred železniško postajo Pragersko ali na izletu ob Gajševskem jezeru, zbor bo ob 8.00 na parkirišču v Grabah. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.