Šport
8 ogledov

Evropski podprvak je klonil

košarka
1/12
Saša Despot
V tretjem krogu turnirja Telemach v Ljubljani so Slovenci s 74:72 premagali Litvo in tekmecu s katerim se bodo pomerili tudi na SP prizadejali prvi poraz v pripravah.

Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Litvi poslovili od domačih gledalcev, saj že v nedeljo popoldan potujejo na prizorišče svetovnega prvenstva. Za varovance selektorja Jureta Zdovca je bila to predzadnja pripravljalna tekma pred SP, ki se bo v Španiji začelo čez sedem dni. Na trinajstih tekmah je Slovenija zmagala osemkrat, zadnji test pred začetkom prvenstva pa bo opravila v torek na Gran Canarii proti ZDA. Na SP bo uvodno srečanje igrala 30. avgusta proti Avstraliji, naslednji dan jo čaka Mehika, sledi dan premora in nato še tri tekme proti Južni Koreji, Angoli ter Litvi.

Pred odhodom v Španijo je selektor Zdovc določil dvanajsterico, ki bo zastopala barve Slovenije na mundialu od 30. avgusta do 14. septembra. Doma bo ostal Matic Rebec, na prvenstvo pa potujejo Jure Balažić, Uroš Slokar, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažić, Miha Zupan, Goran Dragić, Zoran Dragić, Domen Lorbek, Jaka Klobučar, Aleksej Nikolić in Alen Omić.

Klobučar zadel odločilni met

Ob zmagi Slovenije proti Litvi je bila na zadovoljivem nivoju zlasti igra v obrambi, delno tudi v napadu, čeprav je še preveč nihanj, znova pa se je pokazala največja hiba reprezentance, pomanjkanje višine. To so danes Slovenci nadoknadili z borbenostjo in požrtvovalnostjo ter bili večji del srečanja v ospredju. Tekma se je prelomila sredi zadnje četrtine. Z delnim izidom 10:0 je Slovenija od zaostanka 54:57 prišla do vodstva 64:57, ki ga do konca ni več izpustila iz rok. Litva je dve minuti pred koncem sicer izenačila na 71:71, toda Jaka Klobučar je 57 sekund pred zaključkom zadel trojko za zasluženo zmago.

Prvo ime reprezentance je bil Domen Lorbek, ki je dosegel 18 točk ob metu 5:6 za dve točki. Po deset sta jih zbrala Jure Balažić in Goran Dragić, medtem ko je bil najboljši skakalec znova Edo Murić z devetimi skoki.

"Lahko smo zadovoljni z današnjo predstavo. Nismo imeli večjih padcev v igri, dobro smo igrali v obrambi, saj je tekmec dosegel le 72 točk, dobili pa smo tudi igro po globini. Po mojem smo prikazali celo najboljšo obrambo v pripravljalnem obdobju. Vidi se, da smo na pravi poti in da smo začeli verjeti v sistem," je bil po zmagi zadovoljen Lorbek.

Telemachov turnir, 3. kolo

Slovenija : Litva   74:72 (16:13, 42:35, 54:53)
Slovenija: Balažić 10 (2:2), Slokar 8 (6:6), Murić 8, Zupan 2, G. Dragić 10, Z. Dragić 2 (0:2), Lorbek 18 (5:5), Klobučar 7, Omić 9 (3:4)
Litva: Pocius 4 (2:3), Kalnietis 15 (1:3), D. Lavrinovič 15 (3:3), Mačiulis 10 (1:2), K. Lavrinovič 5 (5:6), Jankunas 2, Kuzminskas 4, Motiejunas 15 (3:4), Jasaitis 2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.