Svet
193 ogledov

Evropski poslanci zvišujejo plače asistentom

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Asistenti evropskih poslancev bodo dobili povišico.

Evropski poslanci so se odločili, da povečajo vsoto, ki gre v žepe njihovih asistentov. Verjamejo, da je povišica upravičena, saj je ni bilo že vse od leta 2010. Mesečni dohodek v višini 21.379 evrov, s katerim naj bi poslanci krili plače svojih asistentov, se bo s prihodnjim letom povečal za 1500 evrov.

Strošek bo narasel na 13,5 milijona

Na letni ravni to pomeni skoraj 275.000 evrov na poslanca oziroma 18.000 evrov več kot doslej. Pri vseh 751 evropskih poslancih bo skupni strošek narasel za dobrih 13,5 milijona evrov letno. Ta denar - tako kot tudi vsa druga nadomestila evropskih poslancev - pride iz proračuna EU, v katerega preko držav prispevajo vsi državljani EU.

Poročilo na to temo je pripravil poslanec iz Belgije Gerard Deprez, v četrtek pa je o njem razpravljal odbor Evropskega parlamenta za proračun. Poslanci naj bi povišico potrdili na plenarnem zasedanju konec tega meseca, nakar jo bo Evropska komisija vključila v svoj predlog proračuna za prihodnje leto.

Proti le Zeleni

Kot je po pisanju bruseljskega biltena EUobserver pojasnil Deprez, so v največji Evropski ljudski stranki (EPP) sicer želeli kar 3000 evrov več denarja. V drugi največji skupini socialistov in demokratov (S&D) so bili zmernejši in so predlagali pol manj. Tudi del liberalcev (Alde) je bil za povišico, proti so bili Zeleni, drugi pa se niso opredelili.

Povišanje nadomestil za asistente je sicer pogojeno s sprejetjem novih pravil o zaposlovanju lokalnih asistentov, ki jih pripravlja sekretariat parlamenta.

Za razliko od asistentov, ki so akreditirani v Bruslju in ima lahko poslanec največ tri, so lokalni asistenti zaposleni v domačih državah poslancev in njihovo število trenutno ni omejeno. Plače bruseljskih asistentov ne smejo presegati 7400 evrov mesečno, plače lokalnih pomočnikov pa so omejene različno po državah, pojasnjuje EUobserver. Oboji so seveda obvezani, da delajo na zadevah, povezanih z Evropskim parlamentom.

Afera v Franciji

Nova pravila so v parlamentu začeli pripravljati tudi zaradi nedavne afere v Franciji, ko se je izkazalo, da so asistenti skrajno desne političarke Marine Le Pen, ki so plačani iz sredstev Evropskega parlamenta, dejansko delali za njeno stranko Nacionalna fronta in ne za njo kot evropske poslanko. O tem sedaj poteka preiskava.

Med drugim se razmišlja o omejitvi števila lokalnih pomočnikov, čemur pa nekateri poslanci po pisanju EUobserverja odločno nasprotujejo.

Komentarjev 3
  • dragec 23:58 18.april 2015.

    Asistent je verjetno sin JJ

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:00 18.april 2015.

    Ker kretenizem.... Vsem bi dajal sam povprečni večini ne. Bankam milijarde, birokratom višje plače, podjetjem odpustke. A so prf***jeni???

  • d 09:00 18.april 2015.

    birokrati ... povisica, a kj dobrga nrdijo ?