Slovenija
88 ogledov

Evropsko sodišče ne bo odločalo o tožbi Ljubljanske banke

Ljubljanska banka Pixsell
Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da ni pristojno za odločanje o tožbi nekdanje Ljubljanske banke (LB) proti Hrvaški, od katere zahtevajo povračilo dolga hrvaška tovarna sladkorja IPK Osijek.

Sodniki Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu so izpostavili, da se vladne službe in javna podjetja ne morejo obrniti na sodišče, saj je sodišče zadolženo za odločanje o kršitvah, ki so se zgodila posameznikom in nedržavnim podjetjem. Čeprav je bila nekdanja banka sicer ločena od države, pa izpostavljajo, da ne v zadostni meri, da bi jo lahko obravnavali kot neodvisno od države. V primeru Ljubljanske banke gre tako za državno banko, kar je sodišče že ugotovilo v prejšnjih primerih. Vsebinsko o tožbi tako sodniki ne bodo odločali.

Zahtevali povračilo 57,5 milijona evrov

Podružnica Ljubljanske banke je sicer od Hrvaške zahtevala 57,5 milijona evrov oziroma 422.041,634 kun, kolikor naj bi dolgovala tovarna sladkorja IPK Osijek.

Banka v okviru hrvaškega pravnega reda teh dolgov ni uspela izterjati, čeprav je imela pravnomočni dve izvršbi iz leta 1991 in 1994. Leta 1994 sta banka in tovarna sladkorja zaradi vojne na Hrvaškem sicer podpisali sporazum o odložitvi rubeža. Devet let kasneje, ko je podjetje ponovno posloval z dobičkom, pa je banka zahtevala izvršitev dolga. Postopek oziroma vračilo denarja naj bi takrat zaustavila hrvaška politika - češ, da plačila ne bo, dokler ne bodo poplačani hrvaški varčevalci omenjene banke.

Ljubljanska banka na Hrvaškem je leta 2007 tožbo vložila, ker naj bi jim hrvaški sodni sistem onemogočil poplačilo terjatev preko pravnomočnega sklepa o izvršbi.

Vlada: Dolgovi se morajo poplačati

Slovenska vlada je v odzivu na današnjo odločitev sodišča izpostavila, da "sodišče žal sledi logiki lanskoletne sodbe v zadevi "Ališić", kar pomeni, da Ljubljanska banka d.d. Ljubljana tudi v drugih morebitnih primerih preko ESČP ne bo mogla izterjati terjatev, ki jih ima do hrvaških podjetij".

V sporočilu za javnost so še zapisali, da bodo pristojni resorji temeljito preučili nadaljnje možne korake, glede na današnjo odločitev sodišča. Vlada pa izkoristila vse možnosti, tudi pravne, da se doseže pravična rešitev glede tega vprašanja. "Ta pa je lahko samo takšna, da se dolgovi do Ljubljanske banke poplačajo, še zlasti, ker je ESČP naložilo Sloveniji poplačilo njenih varčevalcev."

Vsebine, povezane s financami in zavarovanji tudi na forumih med.over.net.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • rogixl 23:04 04.junij 2015.

    Tudi tu se kaže nesposobnost slovenske sodne stroke. Hrvati nas vsepovsod povozijo.

  • jakec1575 17:45 04.junij 2015.

    a mislis mercator? To bi bila šala stoletja. Kakor koli nepravična politika LB do varcevalcev zaradi skrbi za terjatve, se je po 20 letih izkazala za pravilno odlocitev. EU pa je ena velika debela pr*****. Kdor da več za podkupnine ...prikaži več zmaga. Če lahko razumem, da ES brani ČP posameznika, orpostite ES kaj pa pravice posameznih davkoplacevalcev Slovenije, ki bodo ob socialno pomoč, ker bomo plačali dolg Hrvaški, ki ne bo plačala svojih pogodbenih obveznosti? Da ne govorimo o tem, kako je v 90 letih nastajal hrvaski bancni sistem.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:30 04.junij 2015.

    EU ljubi Hrvaško. Ko je treba Sloveniji vzet denar se ga takoj vzame ni problema, ko pa tud Slovenija želi kej nepoplačanga dobit nazaj pa je takoj problem.