Šport > Nogomet
40 ogledov

Rdeči vragi izpadli pred očmi Alexa Fergusona

 chelsea fa pokal derby county michael essien
1/31
Reuters
Chelsea se je z zmago proti drugoligašu Derby Countyju (2:0) uvrstil v četrti krog najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu. Swansea City je na obračunu prvoligašev izločil Manchester United (2:1), Liverpool pa se je Oldham Athleticu oddolžil za lanskoletni poraz (2:0).

Chelsea je v tretjem krogu pokala FA na Pride Parku premagal drugoligaša Derby County (2.0). Portugalski strateg José Mourinho je za to priložnost imenoval nekoliko oslabljeno, a vseeno udarno zasedbo londonskega kluba. Petr Čech in John Terry sta tekmo presedela na klopi, medtem ko sta Eden Hazard in Fernando Torres vstopila v 55. oziroma 64. minuti. Mourinho je na klopi pustil Juana Mato, kar je samo še okrepilo govorice o neizbežnem odhodu španskega napadalnega vezista.

Chelsea je z dvema goloma v drugem polčasu zabeležil šestnajsto zaporedno zmago v tretjih krogih pokala FA - zadnjič je v tem stadiju tekmovanja izgubil leta 1998 proti Manchester Unitedu - in si priigral zmenek s Stoke Cityjem.

Derby enakovreden Chelseaju

Derby County se je v prvih 20 minutah tekme dobro upiral favorizirani gostujoči ekipi, ki je bila omejena le na polpriložnosti. Ashley Cole, ki je začel še tretjič na zadnjih štirih tekmah, je prestregel predložek Craiga Forsytha v smeri Jamieja Warda, ki sta Chelseaju že na začetku tekme poslala jasno sporočilo. Modri so imeli na voljo sijajno priložnost, ko je John Obi Mikel lepo podal do Samuela Eto'oja, ki se bi se lahko znašel v dvoboju ena na ena z Leejem Grantom, a Kamerunec ni pokazal hitrosti, ki ga je krasila v njegovih najboljših časih v Interju in Barceloni.

Nespametno podajo Davida Luiza bi kmalu kaznoval Ward, vendar je strel napadalca Derbyja blokiral Gary Cahill. Kmalu zatem je proti domačim vratom sprožil Ramires, s prostega strela pa je bil nenatančen še Oscar. Slednji je nato na sredini igrišča lepo preigral domačega branilca Johna Eustaceja in z močnim strelom za kakšen meter zgrešil vrata Derbyja.

Gostujoči vratar Mark Schwarzer, ki je zaigral namesto Čecha, je na drugi strani brez težav zaustavil strel Eustaceja, domačim branilcem pa je veliko težav povzročal brazilski trojček v postavi Willian, Oscar in Ramires.

(Derby County - Chelsea) Pokal FA (tretji krog) | Avtor: Reuters Reuters

Hazard in Torres prevetrila igro

Drugi polčas se je začel z nevarnim predložkom Oscarja, ki ga je prestregel Jake Buxton, nogometaši Derbyja pa so kreirali vse bolj nevarne napade. Mourinho je odgovoril z vpoklicem Hazarda, ki je zamenjal Essiena in na igrišče vnesel nekaj svežine. Devet minut kasneje je neučinkovitega Eto'oja zamenjal Fernando Torres in posredovanje portugalskega stratega je takoj obrodilo sadove.

Obi Mikel odigral 300. tekmo v modrem dresu

Gostje so imeli na voljo posti strel, ki ga je z leve strani igrišča izvedel Willian, v skoku pa se je najbolje znašel John Obi Mikel, ki je tako proslavil svoj 300. nastop v dresu Chelseaja. Brez simuliranja ponovno ni šlo, čeprav je trener modrih velik nasprotnik tovrstnih poskusov goljufanja, za svojo igralsko (ne)sposobnost pa je bil z rumenim kartonom ''nagrajen'' Ramires.

sir alex ferguson swansea city fa cup manchester united | Avtor: EPA EPA
Končni rezultat je v 71. minuti postavil Oscar, ki je s strelom na bližnjo vratnico ukanil Granta. Priložnost za povišanje je nato zapravil Torres, Ramires pa je zatresel prečko. Schwarzer je v zaključku ubranil strel Chrisa Martina in Chelsea se je zanesljivo uvrstil v četrti krog.

Swansea do prve zmage na Old Traffordu

Trener Manchester Uniteda David Moyes je utrpel nov udarec v svoji debitantski sezoni na klopi rdečih vragov. Aktualni angleški prvaki so v tretjem krogu pokala FA v izdihljajih tekme izgubili proti Swanseaju (1:2). Davida de Geo je tokrat v vratih zamenjal Anders Lindegaard, namesto Patrica Evraja pa je v obrambi zaigral Alexander Buttner. Vrzel, ki je nastala s poškodbama Wayna Rooneya in Robina van Persieja, sta poskušala zapolniti Danny Welbeck in Javier Hernandez.

Ekipi se še nikoli nista pomerili na tekmi FA pokala, zadnjič pa sta si nasproti stali v uvodnem krogu letošnje sezone, ko so s 4:1 slavili rdeči vragi. United je poskušal popraviti bled vtis, ki ga je pustil v ligaškem tekmovanju, namesto tega pa je pred očmi Sira Alexa Fergusona, ki je tekmo spremljal s tribune, zabeležil že peti letošnji poraz na domačem igrišču.

V 12. minuti je Routledge mojstrsko z lobom premagal Lindegaarda, a Moyesa bi bolj kot zadetek moralo skrbeti, s kakšno lahkoto je Alejandro Pozuelo žogo posredoval mimo Jonnyja Evansa in Chrisa Smallinga. Rdeči vragi so se dobro odzvali in že štiiri minute kasneje izenačili, ko je po predložku Alexandra Buttnerja v polno zadel Chicharito.

(Manchester United - Swansea City) FA Cup (tretji krog) | Avtor: Reuters Reuters
Po dveh hitrih zadetkih se je igra nekoliko umirila in moštvi sta si redkeje uspeli priigrati vidnejše priložnosti. Obe strani sta po enkrat zapretili iz prekinitve, najprej je za Swansea poskušal Jonathan de Guzman, na drugi strani pa je bil neuspešen Buttner.

Šele drugič v 30 letih

Chicharito je po podaji Evansa meril mimo desne vratnice Gerharda Tremmela, prosti strel Uniteda pa je v živi zid nastreljal Tom Cleverley. V 76. minuti tekme se je v trčenju z Bonyjem poškodoval Rio Ferdinand, ki ga je zamenjal Fábio, 23-letni branilec pa je na igrišču ostal le nekaj minut, saj je zaradi prekrška nad Canasom prejel neposredni rdeči karton. United je moral do konca tekme igrati z igralcem manj, zadnji žebelj v krsto angleških prvakov (in Davida Moyesa?) pa je v 90. minuti zabil Bony, ki je najvišje skočil po podaji Routledga in zadel za končnih 2:1. United je v tem stadiju tekmovanja izpadel šele drugič v zadnjih 30 letih, Swansea pa se je veselil svoje prve zmage na Old Traffordu.

FA pokal, 3. krog:

Nottingham Forrest : West Ham United 5:0 (1:0)
Abdoun (13/11-m), Paterson (65, 71, 79), Reid (90)

Sunderland : Carlisle 3:1 (1:1)
Johnson (34), O'Harlon (50/ag), Ba (90); Robson (43)

Derby County : Chelsea 0:2 (0:0)
Obi Mikel (66), Oscar (71)

Liverpool : Oldham Athletic 2:0 (0:0
Aspas (54), Tarkowski (82/ag)

Port Vale : Plymouth Argyle 2:2 (2:0)
Tomlin (15), Pope (36); Reid (51), Purinngton (74)

Manchester United : Swansea City 1:2 (1:1)
Hernandez (16); Routledge (12), Bony (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.