Slovenija
239 ogledov

Facebook hoče fotokopijo osebnega dokumenta. Je to zakonito?

Facebook EPA
Če bi slovensko podjetje za preverjanje vašega računa zahtevalo fotokopijo osebnega dokumenta - kar počenja Facebook -, bi bilo to nezakonito.

Zadnji dve leti Facebook v primeru suma zlorabe oziroma uporabe lažnega imena od uporabnikov pred vnovičnem dostopom do profila zahteva fotokopijo osebnega dokumenta. Čeprav na Facebooku zagotavlja, da bo skenirane dokumente varno shranili in jih po koncu postopka tudi izbrisali, pa bi bil postopek v Sloveniji zaradi možnosti prevelike zlorabe nezakonit.

Slovensko pravo namreč ne dovoljuje hrambe in posredovanja fotokopij osebnih dokumentov v elektronski obliki, razen če ima podjetje zato izrecno podlago v zakonu ali pisno privoljenje posameznika.

"Ker pa Facebook ni slovensko podjetje, ni zavezano k spoštovanju slovenske zakonodaje (temveč Irske, ki po vedenju informacijskega pooblaščenca takšno fotokopiranje dovoljuje) oziroma informacijski pooblaščenec tudi ne more zoper njih neposredno ukrepati," dodatno pojasnjuje informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. 

Uporabite nižjo resolucijo in zakrijte posamezne dele

Kljub zagotovilu Facebooka, da je dokument zavarovan, pa informacijska pooblaščenka uporabnikom priporoča, da fotografije posredujejo v nižji ločljivosti ter da na njih prekrijejo dele, ki niso potrebni za njihovo identifikacijo, ter tako še dodatno otežijo morebitno zlorabo fotokopije.

V primeru, da se s takšnim zahtevkom Facebooka ne strinjate, pa vam preostane le možnost, da registrirate nov uporabniški račun in z njim nadaljujete rabo Facebooka.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:08 01.oktober 2015.

    Tale FB je vse večji drek od aplikacij za uporabo in varnost.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:24 01.oktober 2015.

    Naj zahtevajo ob registraciji če že ne pa da vmes spremenijo pravila igre in ti rečejo da moraš ker se njim slučajno zazdi dat dokument jim vpogled. Obnašajo se kot policisti čeprav to niso.