Slovenija
417 ogledov

Facebook, Instagram, Snapchat … V Sloveniji kmalu prepovedani za mlajše od 14 let?

facebook, twitter, instagarm Profimedias
Evropski parlament in Svet EU sta konec lanskega leta dosegla sporazum o reformi zakonodaje na področju zaščite podatkov, ki jo je predlagala Evropska komisija. Sem sodi tudi omejevanje družabnih omrežij najstnikom. Države bodo mejo postavljale same in sicer med 13 in 16 leti.

Reforma je korak v smeri večjih pravic posameznikov v digitalni družbi, hkrati pa bo s poenostavitvijo pravil olajšala poslovanje gospodarskim družbam v enotnem evropskem digitalnem trgu. 

Google | Avtor: EPA EPA
"Osnovni namen je, da v okolju izjemnega razmaha interneta, družbenih omrežij, računalništva v oblaku, lokacijskih storitev, masovnih podatkov, obdelave osebnih podatkov itd., EU vzpostavi jasna pravila za zagotovitev pravic posameznika do zaščite osebnih podatkov," pojasnjujejo na direktoratu za informacijsko družbo šolskega ministrstva. 

Z drugimi besedami, povečal naj bi se nadzor uporabnikov interneta nad lastnimi osebnimi podatki. 

Države omejitve postavljajo same, v Sloveniji najbrž pri 14 letih 

Starostna omejitev, ki jo predvideva bruseljska uredba in je namenjena zaščiti najmlajših uporabnikov interneta pri uporabi družabnih omrežij, ne bo določena na nivoju Evropske unije, ampak se bodo posamezne države članice o tej omejitvi odločale posamično, ter jo bodo lahko postavile med 13 in 16 let.

Telefon | Avtor: EPA EPA

Do te starosti bodo otroci za uporabo storitev družabnih omrežij torej potrebovali soglasje starša ali skrbnika. 

"Glede na obvezno naravo te uredbe in že obstoječe starostne omejitve, ki obstajajo v nekaterih drugih veljavnih zakonih (npr. 14 let za deliktno sposobnost, 15 let za omejeno poslovno sposobnost) je verjetno smiselno zagovarjati sicer čim nižjo starostno omejitev, a ne pod 14 let," pravijo na šolskem ministrstvu. 

S pravnega vidika je to mogoče, toda …

instagram | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Pravniki bodo rekli, da je s pravnega stališča to mogoče in sicer tako, da se v pogoje uporabe to zapiše in se na ta način z njimi seznani uporabnika. Če je nekdo kršil splošne pogoje, lahko sledijo sankcije. Kaj se zgodi v praksi, je drugo vprašanje," pojasnjuje Gorazd Božič s centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij. 

Dodaja, da praksa kaže, da večina starši teh omejitev ne upoštevajo, ko njihovi otroci odpirajo račune na socialnih omrežjih: "Še več, pogosto prav starši vpišejo lažno letnico, ko pridejo do točke, ko je treba vpisati rojstni datum otrok. Starši torej navajajo otroka, da ni nič narobe, če se na spletu laže." 

Iz tega po njegovem pridemo do vprašanja, če je otrokom sploh smiselno omejevati uporabo. Realnost je pač taka, da so Facebook, Instagram in Snapchat zanje pomembni in omejitev striže s prakso. 

snapchat | Avtor: snapchat snapchat

"Obstoječe omejitve trenutno v praksi veljajo le za ZDA, v Evropi doslej niso bile definirane," še dodaja Božič.  

Globe bi lahko znašale več milijard evrov

Družbam, ki bodo direktivo o varnosti podatkov kršile, bi lahko doletele precejšnje finančne kazni, v višini do štiri odstotke letnega prometa. Za spletne gigante bi to pomenilo tudi več milijard evrov. 

Na šolskem ministrstvu naštevajo kaj vse naslavljajo in zagotavljajo nova pravila: 

  • pravico biti pozabljen, 
  • lažji dostop do podatkov posameznika, prenosa podatkov, informiranja posameznika, kako se obdeluje njegove podatke, 
  • pravico vedeti ali je bilo poseženo v osebne podatke posameznika, 
  • zaščito podatkov ''by design and by default'', 
  • močnejše uveljavljanje pravil.  

V okolju vseprisotnega interneta in digitalizirane družbe se slovensko ministrstvo pristojno za informacijsko družbo zavzema za močno raven zaščite osebnih podatkov, ki pa mora biti implementirana na način, da to ne bo nesorazmerno in neupravičeno oviralo digitalnega gospodarstva pri prosti gospodarski pobudi.  

Spremembe zakonodaje na področju varstva podatkov bi lahko pomenile velik udarec za poslovne modele številnih podjetij, ki imajo za ciljno publiko najstnike. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Vesna Dolšak 00:20 14.februar 2016.

    Po liniji najmanjšega napora. Za otroke gre - itak. Bukseljni!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:11 12.februar 2016.

    Namest da bi napore usmeril v izobraževanje mladih in njihovih staršev... ah ja...Lepo se je slepit samo zato da si opereš vest. Za otroke gre!!!! Ane?

  • samo.jst 07:53 12.februar 2016.

    No, pa bodo opravičili še par delavnih mest v javni upravi... to je pa tudi vse, kar bodo uredili s tem zakonom.