Slovenija
17 ogledov

Facebook ukinja avtomatsko označevanje

Facebook Reuters
Facebook je naznanil, da bo svojim evropskim uporabnikom onemogočil funkcijo avtomatskega prepoznavanja obraza (taging). Slovenska pooblaščenka: aplikacijo bo gotovo vrnil v drugačni obliki.

Takšno odločitev je vodstvo največjega socialnega omrežja na svetu sprejelo zaradi vztrajanja Evropske unije, da mora prilagoditi svoje delovanje evropskim standardom varovanja zasebnosti. Postopek proti Facebooku je vodil irski komisar za zaščito podatkov na podlagi lanskoletne pritožbe skupine avstijskih študentov prava, ki so zahtevali, da jim mora dati Facebook več možnosti za zaščito svoje zasebnosti.

Včeraj je komisariat, ki ga vodi Billy Hawkes, izdal poročilo, v katerem navaja, da je Facebook sprejel in implementiral v svoje delovanje večino priporočil, ki mu jih je naložil, za ostale pa je podal časovnico, do kdaj se jim bo prilagodil.

Ena najpomembnejših sprememb v delovanju Facebooka je njegova odločitev glede označevanja obrazov. Tako imenovano tagiranje namreč omogoča, da uporabnikovi prijatelji na Facebooku označijo in s tem identificirajo njegov obraz na fotografijah, na katerih se pojavlja, te oznake pa so dostopne tudi vsem ostalim prijateljem uporabnika, prijateljem označene osebe in v primeru, da fotografija ni ustrezno zaščitena, tudi širši javnosti. Sporni del označevanja obrazov pa je bila Facebookova avtomatična funkcija, ki je prepoznavala obrazne poteze in uporabniku pri fotografijah, ki jih nalaga na splet, že vnaprej ponujala imena, kdo je na njej.

Ta funkcija je novim uporabnikom Facebooka že onemogočena, medtem ko bo pri obstoječih uporabnikih v EU onemogočena do 15. oktobra. Hawkes je nad potezo Facebooka izrazil zadovoljstvo, saj komisariat ni zahteval popolne odstranitve orodja temveč le prilagoditev v prid večje zasebnosti. Hawkes je po pisanju BBC-ja potezo komentiral kot jasen signal Facebooka, da želi dokazati svojo zavezanost k dobrim praksam in zaščiti podatkov.

Pri Facebooku pa so napovedali, da bodo funkcijo tagiranja še dodatno prilagajali v prid zasebnosti. Kot dodajajo, funckija avtomatskega tagiranja ni bila uporabljena v komercialne namene, prav tako da ni povzročala veliko pritožb uporabnikov.

A nadzor EU-ja nad delovanjem Facebooka s tem ni zaključen. Še vedno je namreč odprto vprašanje fotografij, saj želijo pristojne evropske inštitucije dobiti trdne dokaze, da so tiste, ki jih uporabnik "izbriše" iz svojega profila, nato tudi dejansko izbrisane iz Facebookovih strežnikov. Podobno želijo jasna pojasnila glede neaktivnih in izbrisanih profilov, hkrati pa pričakujejo, da bo Facebook bolj izobraževal svoje uporabnike glede zaščite podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.