Šport
71 ogledov

Fak: "Komaj čakam, da se začne"

jakov fak Saša Despot
Slovenski biatlonski reprezentant hrvaškega rodu Jakov Fak si je za prihajajočo sezono zadal nov visok cilj. Poleg dobrega nastopa na domači tekmi na Pokljuki konec decembra, si želi v sezoni 2014/15 poseči čim višje v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Nove mejnike bo Jakov Fak postavljal predvsem po zaslugi večje količine strelskega treninga in treninga za moč. Fak je letos optimalno pripravo na novo sezono lovil tudi s številnimi pretečenimi kilometri v okoliških gozdovih in poljih domačega Mrkopalja, dodatno pa je veliko ur preživel tudi na strelišču, saj je ekipo letos zapustil dolgoletni strelski trener Tomaš Kos, dosedanji tekaški trener Uroš Velepec pa je prevzel še ta del s puško in ga zagrabil na vso moč.

"V letošnjih pripravah sem spremenil celotni program treninga, dodali smo tudi obsežnejše vaje za moč, veliko sem delal z Janijem Grilom. Zdaj vsi samo še komaj čakamo, da se vse skupaj začne. Upam, da bom zdrav do začetka sezone in čeprav je še veliko dela za opraviti, bi bilo v redu tudi, če bi se vse skupaj začelo že jutri," je na predstavitvi reprezentance povedal priljubljeni biatlonec.

Letos se je precej pripravljal v okolici domačega Mrkopalja in na Bjelolasici, kamor se vsaj med premori zmeraj rad vrača. "Tokrat sem veliko treniral v Mrkopalju in čez dva tedna, ko bomo spuščali pripravo in tempo treninga, bom spet tam. Tam si lahko dobro odpočijem in naberem nove energije," je povedal Fak in dodal, da ga kljub temu, da so letos na pripravah že ogromno naredili, še vedno čaka veliko dela.

V skupnem seštevku želi visoko

Za glavni cilj sezone, ki se bo konec novembra oziroma v začetku decembra začela v Östersundu, si je zadal visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala, čeprav bo veliko stavil tudi na Pokljuko, ki je letos nekoliko prej v tekmovalnem koledarju. Najboljše biatlonce bo na Rudnem polju moč videti med 17. in 21. decembrom.

"Pokljuka je le domača tekma, tam želimo nastopiti dobro zaradi vseh navijačev, ki pridejo zaradi nas. Tudi zato bi si tam želel pokazati pač najboljše kar se da. A Pokljuka je samo ena od postaj, preko katerih je treba priti do najvišjih ciljev, kot je na primer visoka uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. To je za letos moja največja želja," je dejal Fak.

Brez tehnološke rokavice

Tehnološka rokavica, ki bi mu naj preprečevala nadaljnje ozebline prstov na roki, zaradi mraza je imel v preteklih sezona že veliko težav, je zdaj zgodovina. Zaradi milejših zim in višjih temperatur je ne potrebuje več. "Sem zdrav in to je največji kapital, ki ga imam. Tehnološke rokavice ne uporabljam več, saj je bila lanska zima zelo blaga, kolikor je videti pa tudi naslednja ne bo huda in mislim, da ne bo neke potrebe po ogrevani rokavici," je povedal Fak.

Prav veliko primerjave s sotekmovalci ni imel, pravi obraz bo pokazal na snegu. "Vse letošnje primerjave so v redu, če primerjam sebe glede na letos ali lani. Primerjave z ostalimi pa še nisem imel in jo čakam na smučeh. Na snegu sicer še nismo bili, a tudi to pride kmalu na vrsto. Nekaj novosti bo prav tako v mojem materialu, a s tem se bodo bolj ukvarjali v servisu," je še dejal bronasti olimpijec iz Vancouvra 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.