Slovenija
71 ogledov

Fakulteta Kanglerju dokončno odvzela diplomo

Stajerska20.11.08...Maribor..Franc Kangler...zupan...Foto: Nino Verdnik Žurnal24 main
Doba: Odločitev, da Kanglerju odvzamemo diplomo, je nedvomna in dokončna. Kangler: Stroka je ovrgla, da je naloga plagiat.

Kljub temu, da je strokovni pregled diplomskega dela nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja pokazal, da ne gre za plagiat, fakulteta Doba vztraja pri odvzemu naziva.

Odločitev senata fakultete je nedvomna in dokončna, zatrjujejo na fakulteti in ob tem dodajajo, da ima vsak pravico do zagovora in dokazovanja svojega "prav" tudi na vseh instancah pravne države.

Kot je danes v pisnem sporočilu pojasnil dekan omenjene fakultete Viljem Pšeničny, je bila odločitev senata po končanem postopku, v okviru katerega je "zadevni nekdanji diplomant" imel možnost zagovora, soglasno sprejeta, je nedvomna in dokončna ter znana tako njemu kot javnosti.

Da naj bi strokovni pregledi diplomskega dela nekdanjega mariborskega župana pokazali, da ne gre za plagiat, je v torek potrdila njegova odvetnica Maja Guštin. Eno od izvedenskih mnenj je izdelal profesor Milan Ojsteršek, ki je ocenil, da je Kangler v diplomski nalogi res prepisoval, a je vse to ustrezno označil.

Kanglerjeva diplomska listina neveljavna

Senat Doba Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je konec januarja soglasno sprejel sklep, da se Kanglerju odvzame strokovni naslov diplomirani ekonomist zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. S to odločitvijo je bila preklicana veljavnost Kanglerjeve diplomske listine, izdane aprila 2008.

Guštinova, ki je zoper sklep senata fakultete sprožila upravni spor, je še pojasnila, da so naročili tri izvedenska mnenja, vsa pa so po njenih besedah pokazala, da ne gre za plagiat oziroma da trditve fakultete iz odločbe niso pravilne.

Komentarjev 1
  • Pepe007 16:02 13.marec 2013.

    Na koncu bomo ugotovili, da ne samo, da vsaj na nekaterih faksih mentorji ne berejo diplom pred diplomiranjem, temveč, da jih ne berejo niti razni senati, ko čez leta "preiskujejo" prepisovanje.