Slovenija > Črna kronika
56 ogledov

Pogrešani fantje po tednu dni spet doma

Matic Kašnik
1/2
Osebni arhiv
Sedem dni po izginotju je eden od trojice pogrešanih najstnikov poklical mamo, drugi pa je poslal SMS-sporočilo. Oče enega se je odpeljal po njih na Obalo in se z nijimi že vrnil domov.

"Zelo nam je odleglo," je za zurnal24.si okoli 18. ure dejala Lidija Kačnik, mati 16-letnega Matica Kašnika. Dodala je, da se bo s sinom zagotovo odpravila na Center za socialno delo, kar bo sicer zahtevala tudi policija.

Oče enega izmed pogrešanega po fante v Portorož

Oče enega od treh pogrešanih dijakov Šolskega centra Velenje je popoldne odšel v Portorož, od koder jih bo pripeljal domov. Kje se nahajajo, naj bi sporočil eden od pogrešanih, ki je dopoldne poklical svojo mamo in ji zagotovil, da je z njimi vse v redu.

Matičeva mati Lidija Kašnik je dopoldne zurnal24.si potrdila, da se ji je Matic oglasil. "Pridejo danes, tako so obljubili, in upam, da bodo," je povedala. "Zdaj sem že boljše volje. Čakamo," je dodala.

Drugi od treh najstnikov, ki jih že sedmi dan išče policija, je "nekemu dekletu poslal SMS-sporočilo", je povedal Peter Pungartnik s Policijske uprave (PU) Celje. "Po tem, kar sta poslala, je mogoče sklepati, da niso ogroženi, počutijo se v redu, bili naj bi na morju in se počasi vrnili domov," je pojasnil Pungartnik.

Klic in sporočilo kot informacija

Ne glede na klic in sporočilo jih policija po uradni dolžnosti še naprej išče in izvaja ustrezne aktivnosti, dokler jih ne bodo našli oziroma se bodo sami vrnili, "ker so pač mladoletne osebe, ki zase ne morejo poskrbeti tako kot polnoletne", je še pojasnil predstavnik PU Celje. "Njihov klic in SMS-sporočilo smo vzeli kot informacijo."

Policisti želijo omejiti govorice in domišljijo

Informacijo so policisti potrdili, ker želijo, da je javnost bolj objektivno obveščena, saj so se že začele pojavljati različne govorice na osnovi domišljije ljudi. V soboto so sicer prišli do podatka, prav tako na podlagi spremljanja mobilnih telefonov, da so (bili) na Primorskem, a jim jih kljub temu še ni uspelo najti.

"Mi moramo ravnati v skladu z zakonom," je odgovoril Pungartnik na vprašanje o postopkih po vrnitvi fantov. "V vsakem primeru, tudi če bodo sami prišli domov, bomo z ustreznimi poročili morali obvestiti pristojne organe, med katerimi je tudi center za socialno delo. Nadaljnji ukrepi in pogovori so v njihovi pristojnosti, v naši pristojnosti pa so takšni razgovori, da bomo ugotovili, kje so bili in kaj so delali," je še pojasnil in dodal, da bodo morali prav tako o postopkih poročati tožilstvu, saj so z njimi sodelovali tako, da so lahko pridobili podatke o lokacijah mobilnih telefonov in podobno. To je treba potem zaključiti s poročili.

Za ta njihova  ravnanja sicer niso predvidene nikakršne posledice, "razen če se ne bo pokazalo, da je šlo tudi za kakšna kazniva dejanja", sicer pa gre za delo policije v okviru rednih nalog.

Opis mladoletnikov lahko preberete v članku na tej povezavi.

Opomba uredništva: ker gre za mladoletne osebe, smo možnost komentiranja izklopili.