Slovenija
21 ogledov

Kot mladoletni naj ne bi kazensko odgovarjali

pogrešani mladoletniki PU Celje
Starši treh najstnikov s Koroške so si včeraj, ko so ti po enem tednu le prišli domov, oddahnili. Očitno je, da so si 15-, 16- in 17-letnik zaželeli le malo zabave in nekajdnevnega dopusta. Munc pa se ob tem sprašuje, ali bo kdo v tem primeru kazensko odgovarjal.

Za ta njihova  ravnanja sicer niso predvidene nikakršne posledice, "razen če se ne bo pokazalo, da je šlo tudi za kakšna kazniva dejanja", sicer pa gre za delo policije v okviru rednih nalog, je že včeraj pojasnil Peter Pungartnik s Policijske uprave (PU) Celje, ko smo ga vprašali, ali bodo kakšne posledice tega, da so fantje vedeli, da jih iščejo, a se kljub temu niso oglasili, iskanje pa bodo plačali davkoplačevalci.

Munc: Bodo najstniki kazensko odgovarjali?

Enako se sprašuje psiholog Matic Munc, ki se ga spomnimo po aferi v zvezi s koroško deklico, se v svojem zapisu. Zanima ga, ali bo v primeru iskalne akcije treh najstnikov kdo odgovarjal. Med drugim Munc opozarja na Kazenski zakonik RS, ki tudi za takšna dejanja predvideva sankcije.

Prvi odstavek 309. člena KZ tako določa, da se tistega, ki zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ukrepali brez potrebe ali neupravičeno uporabili sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, kaznuje z zaporom do treh let.

Izrazil je tudi prepričanje, da je trojica, ki je starejša od 14 let, kazensko odgovorna in da ne gre za nedolžne ovčice. Tako izpostavlja kazni za mladoletne: od sodnega opozorila do Prevzgojnega doma Radeče. Po njegovem mnenju pa del odgovornosti nosijo tudi starši.

"Očitno je Republika Slovenija zagonila kar nekaj denarcev, da je 'iskala turiste' ves teden. V primeru, da na vse skupaj gledamo pri 15-, 16- ali 17-letnikih kot na nekaj otroške razigranosti, smo kot družba res popolnoma izgubili kompas."

Fantje: "Šli smo malo na dopust"

"Zelo smo si oddahnili," je danes za zurnal24.si povedala mati 16-letnega Matica Kašnika Lidija Kašnik. "Verjetno bomo sedaj šli na Center za socialno delo, da se pomenimo," je dejala.

Fantje bodo tako morali razložiti veliko stvari, od tega, kako so prišli na morje, ali je pri tem sodelovala še kakšna četrta oseba, kar se je v medijih ugibalo prejšnje dni, v katerih krajih so se nahajali in predvsem, zakaj so se odločili zapustiti starše in jih o tem ne obvestiti.

Kašnikova je sicer ob tem še povedala, da so se fantje, kot so ti povedali, nahajali v Trstu. Kot pravi, so dejali, da "so šli malo na dopust".

"Smejal nesposobnim policajem na plaži"

Da so se fantje očitno te dni, ko jih je iskala cela Slovenija, zelo zabavali, dokazuje tudi zapis na Facebooku enega izmed pogrešanih – Naceta Camleka, ki je že včeraj zapisal, da je šel v tople kraje in da se je "smejal nesposobnim policajem na plaži", poročajo Slovenske novice.

A to ni njegov edini zapis. Kasneje svojim prijateljem še sporoča, da če niso fuk***ni, da v javnost spravljajo takšne bedarije in da naj se brigajo zase, "ne pa da si neke zgodbe izmišljujete".

S slednjim je naletel na ogromen odziv njegovih prijateljev, saj je njegov komentar všečkalo več kot 110 oseb.

Opomba uredništva: ker gre za mladoletne osebe, smo možnost komentiranja izklopili.