Šport
13 ogledov

''Fantje so lahko samozavestni''

Michael Thomas EuroBasket Zreče trening Slovenija Saša Despot
Pred dvobojem s Francijo smo se pogovarjali s Chrisom Thomasom, ki skrbi za videoanalizo tekmeca. S''kok bo ključen,'' meni Američan.

Kako samozavestni ste pred tekmo s Francijo?
Še nikoli nismo šli v tekmo brez potrebne samozavesti. Glede na to, kako dobro se pripravimo na dvoboj, so fantje lahko samozavestni. Samozavest je nekaj kar pride s pripravljenostjo in zavedanjem, da si nekaj sposoben narediti. Glede na treninge, na sestanke, so lahko fantje samozavestni. To ne pomeni, da razmišljamo o tem, da bomo vsak večer zmagali za 20 točk, ampak, da imamo dovolj informacij za zmago.

Kakšne so prednosti in slabosti glede na Francijo?
Velika prednost je naša hitra igra, naši protinapadi. Ko stečemo po parketu, se lahko pomerimo z vsako ekipo na svetu. Smo zelo nevarni in to smo na tem turnirju že pokazali. Sposobni smo dobro skočiti, najti odprtega moža in steči v protinapad. Le malo je ekip, ki nam lahko sledi. A ob takšni igri moraš opraviti veliko majnih reči. Moraš dobiti skok, kar bo proti Ajinci, Petroju, Diawu in ostalim Francozom težko. Skok bo ključen. Franciji nikoli ne smeš dovoliti lahkih košev, vse si morajo prigarati. Če jim bomo olajšali delo, ne bo dobro za nas. Morali bomo igrati pametno.

Igra Francije ni ravno ekipna.
Zelo spoštujem njihov strokovni štab. Ta je dokazal, da je dober. Ko imaš sedem igralcev iz lige NBA, ki so v njej igrali, igrajo, ali pa bodo igrali, želiš poudariti tisto, kar nekateri posamezniki dobro delajo. In to jim uspeva. Niso ekipa individualcev, ampak je igra postavljena tako, da ustreza kakovosti posameznikov.

Do zdaj niso bili prepričljivi. Bo v četrtfinalu svoje dodala motivacija?
Če do zdaj niso bili motivirani, bi me to zelo presenetilo. Noben košarkar ne stopi na parket in pri tem razmišlja, da ne bo pokazal vsega, da se ne bo maksimalno potrudil. To so storili. Morda niso igrali tako dobro kot so si želeli, a verjamite, da so sposobni zmagati na vsaki tekmi. Čar evropskega prvenstva je v tem, da je vseh 24 ekip zelo dobrih. To je po mojem mnenju tekmovanje, ki ga je najtežje dobiti na mednarodni ravni. Vsaka ekipa ima dobre igralce, odlične trenerje, tradicijo košarke. Ni me strah, da se bodo Francozi zdaj prebudili, menim, da so bili budni ves čas, a so pač igrali proti dobrim ekipam. Upamo, da jim bomo zadevo otežili tudi mi. Morali bomo biti disciplinirani, držati se moramo igralnega načrta in jih prisiliti v reči, ki si jih ne želijo početi.

Bo poraz s Finsko vplival na igralce?
Niti malo. Proti Finski smo igralcem, ki igrajo manj, namenili nekaj minut. To nam bo koristilo, odpočili smo Gorana Dragića. Ko na tako napornem tekmovanju lahko odpočiješ najboljše igralce, to ni slaba stvar. Vsekakor smo želeli zmagati, a najpomembneje je, da se ni nihče poškodoval in da so minutažo dobili tudi nekateri drugi košarkarji.

Ste že kdaj doživeli takšen odziv navijačev ob visokem zaostanku?
Navijači tu so neverjetni. Ne glede na to ali izgubljamo ali zmagujemo. Vsakomur, ki me je želel poslušati v NBA, prijateljem, sem povedal, da gre za najglasnejšo in najbolj predano skupino navijačev. Zelo sem počaščen, da sem sodeloval v dveh klubih, ki imata najboljše navijače v NBA, v Chicagu in Oaklandu, a tukaj je glasnost povsem drugačna. V NBA ni dovoljeno prinesti bobne in druga pomagala, tu pa je na trenutke vse skupaj oglušajoče. Navijači so me navdušili, proti Franciji pa jih bomo vsekakor potrebovali.''

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.