Šport
19 ogledov

Fed in Rafa pred novo teniško klasiko

rafael nadal op avstralije EPA
V polfinalu OP Avstralije bosta 33. medsebojni obračun odigrala prvi igralec sveta, Španec Rafael Nadal, in šesti nosilec, Švicar Roger Federer.

Težko pričakovani obračun med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom bo določil drugega finalista OP Avstralije, ki se bo v finalu pomeril s Švicarjem Stanislasom Wawrinko.

op avstralije roger federer | Avtor: EPA EPA
Nadal je v četrtfinalu po ogorčenem boju premagal Bolgara Grigorja Dimitrova, največ težav pa mu povzroča začetni udarec, pri katerem ga ovira ogromen žulj na njegovi smrtonosni levici. ''Serviral sem počasi in slabo,'' je priznal Nadal.

Španski tenisač bo v polfinalu obnovil rivalstvo s Federerjem, ki je na turnirju v Melbournu prikazal nekaj najboljših predstav v zadnjih 12 mesecih. ''Odigrala sva veliko obračunov. Ni potrebno izgubljati besed. Igrati bom moral svoj najboljši tenis,'' je pred spopadom z dobrim prijateljem in rivalom povedal Španec.

''Največje težave mi povzroča servis, kar za seboj potegne še druge stvari. Ko z enim udarcem izgubiš samozavest, ne moreš odigrati mirno. To bom poskusil izboljšati. V nasprotnem primeru ne bom imel možnosti, da se uvrstim v finale,'' je sklenil zmagovalec 13 turnirjev za grand slam.

''Maestro'': Fizično sem spet nazaj

Roger Federer se je po letu dni spet uvrstil v polfinale turnirja za grand slam, kar mu je spodletelo na OP Francije, Wimblednu in OP ZDA. ''V veliko veselje mi je, da sem ponovno v polfinalu. Tokrat je drugače zaradi težav, ki sem jih imel v lanski sezoni,'' je povedal Federer, ki se je očitno že privadil na nov lopar, o poškodbi hrbta pa prav tako ni več ne duha ne sluha. ''Začutil sem, da sem fizično spet nazaj. Eksploziven sem. Lahko ujamem žogico in ni me strah,'' je svojo fizično pripravljenost komentiral zmagovalec 17 turnirjev za grand slam.

Federer na obračunih z Nadalom nikoli ni pretirano blestel, saj medsebojno razmerje zmag in porazov znaša 22:10 v korist Španca. ''Vesel sem, da bom imel priložnost zaigrati z njim. Pogovoril se bom s Stefanom (Edbergom, Federerjev trener, op. a.), ki ima nekaj idej za obračun z Nadalom. Upam, da mi uspe zmagati,'' je še povedal Federer.

''Kralj peska'' v vlogi favorita

op avstralije rafael nadal žulj | Avtor: EPA EPA
Federer in Nadal bosta odigrala že 33. medsebojni obračun, 22:10 pa vodi Španec. Lani sta se pomerila štirikrat, vsakokrat pa se je zmage veselil prvi igralec sveta. Federer je Nadala zadnjič premagal v Indian Wellsu leta 2012, zadnjo zmago na turnirjih za grand slam pa je zabeležil v finalu Wimbledona daljnega leta 2007.

V Avstraliji sta do danes zaigrala dvakrat - finale (2009) in polfinale (2012) - obe partiji pa sta pripadli Nadalu. Na turnirjih za grand slam sta se pomerila desetkrat (8:2 za Nadala), Španec pa prevladuje tudi ko govorimo o srečanjih na trdi podlagi (8:6).

Stavnice več možnosti pripisujejo Nadalu, a dejstvo je, da je Federer v preteklih petih krogih pokazal boljšo igro od svojega pet let mlajšega rivala. Federer bi z zmago dobil priložnost, da zaigra v prvem vsešvicarskem finalu v Odprti teniški dobi (Open era), Nadal pa bi bil le še zmago oddaljen od 14. turnirja za grand slam, s čimer bi se izenačil z Američanom Petom Samprasom. Kot zanimivost, prav ''Pistol Pete'' bo v nedeljo podelil pokal zmagovalcu OP Avstralije.

OP Avstralije, polfinale:

Moški

Petek ob 9.30:
Rafael Nadal (Špa/1) - Roger Federer (Švi/6)
Stanislas Wawrinka (Švi/8) : Tomas Berdych (Češ/7) 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 7:6 (4);

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.