Avto
87 ogledov

Slovenski avtomobilisti na osvajanje italijanskega trga

Ferrari SPIRIT
Slovenska delegacija gospodarstvenikov je v Italiji obiskala proizvodne in razvojne centre Ferrarija in Fiata, CECOMP SPA in tudi podjetja Brembo. Poslovna srečanja so z italijanskimi podjetji imeli tudi na svetovni razstavi EXPO v Milanu.

V slovenski delegaciji je bilo 28 predstavnikov 13 podjetij in institucij: Center Piran, d. o. o., Elvez, d. o. o., Lotrič, d. o. o., RIC Bela Krajina, SFCA, d. o. o., Siliko, d. o. o., Talum, d. d., Techne, d. o. o., Telkom, d. o. o., Unior, d. d., Vzmeti Lipnik, d. o. o. ter SPIRIT Slovenija in ACS.

Delegacija si je prvi dan ogledala proizvodnjo in muzej vozil Ferrari v Maranellu, kjer so ji predstavili filozofijo in vodila ene najmočnejših svetovnih blagovnih znamk. Naslednji dan je v Torinu obiskala razvojni center in proizvodnjo podjetja CECOMP SPA, ki je razvijalec prototipov za avtomobilsko industrijo in električnih avtomobilov ter pomemben dobavitelj za avtomobilsko industrijo. Na leto proizvedejo okoli 1000 električnih vozil, posebno skrb pri tem pa posvečajo uporabi naprednih materialov. Podjetje ima proizvodne obrate tudi na Kitajskem, leta 2013 so investirali sedem milijonov evrov v nov proizvodni obrat v Mirni Peči, kar je ena večjih tujih greenfield investicij v Sloveniji. Za investicijo so prejeli tudi spodbudo s strani SPIRIT Slovenija in nagrado Invest Slovenia FDI Award za najboljšega tujega investitorja v kategoriji novih začetnih investicij v Sloveniji.

Zavili tudi v Bergamo

V nadaljevanju so se udeležili predstavitve razvojnega centra FIAT CRF (Centro Ricerche Fiat) v Torinu. Raziskovalne dejavnosti centra, v katerem je okoli 1000 zaposlenih, segajo tako na področje avtomobilskega inženiringa, kot tudi proizvodnje, naprednih materialov, IKT in elektronike. Lažji materiali z večjo vzdržljivostjo in zanesljivostjo ter nove funkcionalnosti, ki so bolj v skladu s trajnostnim razvojem, so nekatera od načel, ki vodijo CRF v prizadevanjih za razvoj vrhunskih materialov in proizvodnih tehnologij za karoserije, podvozje, notranjost in ostalih kompleksnih sistemskih elementov.

Zadnji dan je delegacija najprej obiskala znanstveni in tehnološki park Kilometro Rosso v Bergamu. Park, ki se razprostira na 50 hektarjih površin, je drugi največji tovrstni park v Italiji in je v celoti financiran iz zasebnih sredstev. Trenutno je v njem 44 visoko tehnoloških podjetij iz različnih sektorjev in okoli 1500 zaposlenih. Njihova strategija temelji na povezovanju in izmenjavi znanj in izkušenj različnih sektorjev, kar pripomore k najboljšim vrhunskim inovativnim rešitvam na področju R & D, zato težijo k partnerstvu in mreženju tako med podjetji znotraj parka, kot tudi z lokalnimi podjetji in institucijami.

V parku ima sedež tudi vodilni italijanski dobavitelj 1. reda, podjetje brembo, vodilno v svetu na področju oblikovanja, razvoja in proizvodnje zavornih diskov in čeljusti za športne avtomobile, motocikle in industrijska vozila. Z okoli 9000 zaposlenimi so eno izmed najhitreje rastočih podjetij v Italiji v zadnjih petih letih, s tovarnami v Italiji, Veliki Britaniji, na Poljskem, Češkem, v Španiji, Nemčiji, Braziliji, Argentini, ZDA, Mehiki, Indiji in na Kitajskem. Svoje izdelke prodajajo v več kot 70 državah po celem svetu, v zadnjem času pa dobavljajo tudi letalski industriji. Sprva bodo osredotočeni predvsem na vlogo dobavitelja poslovnim letalom in helikopterjem, dolgoročno pa naj bi letalska industrija postala eden njihovih poslovnih stebrov.

Italijanski trg blizu in zanimiv 

"Naše podjetje se je delegacije pod okriljem SPIRIT Slovenija in ACS udeležilo, ker nas zanimajo trgi največ 500 kilometrov od našega sedeža, da lahko hitro odreagiramo. Italijanski trg je gotovo eden bolj zanimivih. Tu že redno sodelujemo s kupcem, pri katerem redno izvajamo kalibracije na merilni opremi italijanskih kupcev. Za naše storitve in izdelke so primerni različni sektorji, ne samo avtomobilska industrija. V času delegacije smo imeli pogovor s potencialnim poslovnim partnerjem, ki je izrazil interes za sodelovanje, predvsem so ga zanimale naše storitve kalibriranja in še posebej nova inovacija EXACTUM®, pameten sistem za samodejni nadzor, kar potrjuje, da smo s tem sistemom na pravi poti," je po obisku dejal Rok Bajželj iz podjetja Lotrič, d. o. o.:

Simona Petrič iz podjetja ELVEZ, d. o. o. pa pravi: "Ekipa sodelavcev iz našega podjetja se rada udeležuje organiziranih obiskov vezanih na avtomobilsko industrijo. Tudi tokrat smo zelo zadovoljni z videnim in doživetim. Navdušil nas je obisk podjetja Ferarri in znanstvenega in tehnološkega parka Kilometro Rosso, ki je izjemen primer sodelovanja in sinergije med instituti znanja, laboratoriji in podjetji, ki lahko med seboj sodelujejo in se mrežijo. Tudi v Sloveniji bi se lahko zgledovali po njih, saj imamo na tem področju še kar precej neizkoriščenega potenciala. Velik vtis je na nas naredilo tudi podjetje Brembo, ki veliko vlaga v znanje in razvoj. Imeli smo tudi dve poslovni srečanji, eno je bilo še posebej uspešno, saj se nakazujejo možnosti za vzpostavitev poslovnega sodelovanja, ker zelo ustrezamo kupčevim zahtevam, tako da si bomo v kratkem izmenjali še dodatne informacije in videli, kako se bo razvilo. Glavnina naših kupcev je iz nemškega trga, počasi pa osvajamo tudi italijanski trg, kjer so doma veliki igralci v avtomobilski industriji. Še naprej se bomo udeleževali takšnih srečanj, saj se obe instituciji trudita, da bi nam uspelo skleniti posle s tujimi partnerji, obenem pa se mrežimo tudi udeleženci med seboj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.