Slovenija
19 ogledov

Festival Ljubljana: Zapore v parku so zaradi hrupa, popivanja in plezanja čez zid

Zapora Zoisove ceste Žurnal24 main
Festival Ljubljana se je pred vnovičnimi zaporami v okolici Križank v času prireditev le odzval na navedbe, da skušajo zastonjkarjem pred prizoriščem onemogočiti poslušanje. Nasprotniki za ponedeljek napovedujejo zborovanje pred Križankami.

V naslednjem tednu med 17. in 21. avgustom ter 23., 24., 26. in 27. avgusta bo v času prireditev v okolici Križank ponovno onemogočeno gibanje in zadrževanje tudi za pešce in kolesarje. Te zapore, ki jih bo letošnje poletje 24, pa so tako razburile skupino ljudi, da je na Facebooku za ponedeljek ob 20.30 napovedala celo manjše zborovanje. 

"Zaradi posega Festivala Ljubljana v javni prostor med prireditvami v Križankah, občani in ostali prebivalci mesta med koncertom 17. 8. posedamo po parku za obzidjem Križank, od koder sicer redarji preganjajo "poslušalce" med koncerti omenjenega organizatorja," so zapisali pobudniki dogodka, na katerem je udeležbo zaenkrat napovedalo nekaj več kot 700 ljudi.

A pri Festivalu Ljubljana, ki so tudi organizator zapor, v danšnji izjavi za javnost, izpostavljajo, da park za obzidjem zapirajo že od leta 2009, čeprav so se "težave zaradi ljudi, ki so tam posedali, se glasno pogovarjali in popivali" pojavljale že prej. Za njimi pa naj bi ostajale tudi kupi smeti in celo igle.

Navajajo, da so se zapore, ki jih odobri Mesna občina Ljubljana - ta je sicer tudi ustanovitelj Festivala Ljubljana in za zapore tudi plačuje - postavljajo predvsem zaradi varnosti obiskovalcev kot tudi zaradi preprečevanja hrupa, ki je moteč za nastopajoče in obiskovalce. "Nekulturno in nespoštljivo je tudi zahtevati in pričakovati od umetnic in umetnikov, da bi nastopali v hrupu. Čeprav si zaslužijo ustrezne pogoje za nastop."

Prav tako pa zavračajo navedbe, da z visokimi cenami vstopnic in onemogočanjem zastonjkarskega poslušanja še poglabljajo družbene razlike. Navajajo, da so organizirali kar nekaj brezplačnih prireditev, nemogoče pa bi bilo, da bi gostili vrhunska umetniška imena in omogočili brezplačne prireditve.

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:18 16.avgust 2015.

    Glej če se kej nelegalnega dogaja (recimo to z iglami) se mora to pač prijavit policiji. Ne morš pa zdej na vsakem koncu mesta postavt policaja samo zato da slučajno ne bo komu kdo kej kradu, delu nemira al pa ...prikaži več igel puščal. Pol bi rabl 20x več policistov. Ne razumem zakaj so Križanke priviligirane. Krneki.

  • Žurnalček 14:08 16.avgust 2015.

    Zaenkrat še je zahojenec kmečki , kad svojmu fotru pod okom , pa boš videl kaj te bo trefnel !

  • Žurnalček 14:07 16.avgust 2015.

    Ti imaš svoj kraj , svojga župana , pa njega hebi , jasno !