Slovenija
20 ogledov

Fides ponuja zamrznitev stavke

klinika bolnišnica zdravniki sestre Nik Rovan
Zdravniški sindikat Fides vladi predlaga sklenitev memoranduma za zamrznitev stavke, ki je sicer napovedana za jutri, 8. novembra. Pogajalci bodo soglasje še zadnjič skušači doseči danes opoldne.

"Pričakujemo, da bo vlada izkoristila ponujeno roko FIDES-a in na zadnjo pogajalsko sejo pred stavko končno prišla s pooblastili za podpis zavez iz memoranduma ter v roku enega meseca, ki smo ga ponudili kot predlog za zamrznitev stavke, naredila vse, da do sklenitve stavkovnega sporazuma in prekinitve stavke tudi pride. Zavedamo se namreč naše odgovornosti do pacientov in smo zato pripravljeni dati vladi čas za sprejem ustreznih zakonodajnih dokumentov. V nasprotnem bosta za morebitne težave v zdravstvenem sistemu v času splošne stavke tako odgovorna ministrica za zdravje in vlada," so sporočili iz Fidesa. 

Operacije bi preložili

Pogajanja med zdravniškim sindikatom in vlado se bodo nadaljevala danes ob 12 uri, po 16 uri pa bo stavkovni odbor Fidesa odločal o morebitni zamrznitvi stavke. Stavka naj bi sicer potekala tako, da bodo zdravniki in zobozdravniki delali le po 40 ur tedensko. Zdravniki bi času stavke opravljali vse nujne posege ter tudi mnogo nenujnih, kljub temu pa bi morali veliko načrtovanih operacij  preložili.

Zahteve zdravnikov

Zdravniki zahtevajo , da ministrstvo za zdravje standarde in normative vpišeo v kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike ter sprostitev napredovanja za zdravnike do 65. plačnega razreda. Delo pri več delodajalcih naj bo urejeno po pravilih zakona o delovnih razmerjih in ne z zakonom o zdravstveni dejavnosti, specializanti različnih smeri, prav tako pa vsi specialisti z enakim stažem, ki so od leta 2008 do zdaj napredovali le enkrat, morajo imeti enako osnovno plačo.

Glavne zahteve še odprte

V petek so predstavniki Fidesa in vlade sicer zbližali stališča glede nekaterih stavkovnih zahtev, vendar ne glavnih dveh: standardov in normativov (predvsem na področju primarnega zdravstva) ter spremembe plačnega zakona. Glede slednjega vladna pogajalska skupina čaka na stališče ministrstva za javno upravo, pojasnjuje predsednik sindikata Fides Kondrad Kuštrin.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.