Šport > Nogomet
14 ogledov

Fifa skorumpirana do najvišjih ravni

fifa tiskovna konferenca stol EPA
Vrstijo se večinoma pozitivni odzivi na napovedani odstop Seppa Blatterja s čela krovne svetovne nogometne organizacije.

Ameriška zvezna državna tožilka Loretta Lynch je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki je bil opravljen še pred Blatterjevo odločitvijo o nepreklicnem odstopu, povedala, da je "Fifa skorumpirana do najvišjih ravni".

Čeprav Blatter v svojem poslovilnem nastopu razlogov za odstop ni jasno navedel, pa so ameriški mediji takoj po odločitvi 79-letnega Švicarja poročali, da je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI preiskavo največjega korupcijskega škandala v zgodovini organizacije razširil tudi na Blatterja.

Ni še jasno, kakšen status ima Blatter v preiskavi, saj iz FBI niso uradno potrdili, ali je Švicar med osumljenci za nečedne posle, sprejemanja podkupnin, hudodelskega združevanja, finančnih malverzacij, pranja denarja, za katere so ameriški preiskovalni organi že vložili obtožnice proti 14 visokim nogometnim funkcionarjem.

Še pred Blatterjevo odločitvijo je z ameriško zvezno državno tožilko Lynchevo intervju opravil nemški FAZ. Na neposredno vprašanje tožilka ni želela odgovoriti, ali je Blatter med osumljenimi in ali bodo tudi proti njemu vložili obtožnico.

"V tem trenutku o tem vprašanju ne morem povedati nič konkretnega. Seveda pa je treba vedeti, da je Fifa skorumpirana do najvišjih ravni. Obtožili smo 14 ljudi, med njimi visoke uslužbence, najvišje predstavnike zvez in člane Fifinega izvršilnega odbora. Tisto, kar smo ugotovili med preiskavo, je še zlasti zaskrbljujoče. Vsakič, ko je Fifa po notranji preiskavi sama odstranila skorumpirane uslužbence, so njihovo mesto zasedli ljudje, ki so nadaljevali s spornim delovanjem. Svoj položaj so videli kot priložnost za sprejemanje podkupnin. Podkupovanje je vedno potekalo po istem vzorcu," je bila jasna Lyncheva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.