Svet
24 ogledov

Filipinski predsednik politikom: "Predajte se ali vas bodo preganjali"

Rodrigo Duterte EPA
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je objavil seznam z imeni več kot 150 politikov, sodnikov in pripadnikov varnostnih agencij, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je ob tem priznal, da vpletenost nekaterih imenovanih morda ni resnična, a da se je za objavo odločil, ker je to njegova "zaprisežena naloga". "Zelo pomembno je, da ljudje vedo, kakšno je stanje stvari, razmer v državi. To zame ni osebna stvar. Nisem vaš sovražnik. A sedaj sem jezen," je v govoru v vojaškem oporišču v mestu Davao poudaril razvpiti predsednik, ki je maja volitve dobil prav z obljubo o neusmiljenem boju proti kriminalu, še posebej pa mamilom.

Na seznamu 150 imen je osem sodnikov, več kot 50 sedanjih in nekdanjih županov, namestnikov županov, guvernerjev in kongresnikov, pa tudi 95 policistov, vojakov in zaporniških paznikov. Duterte je od imenovanih zahteval, da se v 24 urah predajo oblastem. "Ali pa bom celotnim oboroženim silam Filipinov ukazal, da vas preganjajo," je dejal.

Ubili že več kot 500 osumljencev

Duterte je predsedniški stolček zasedel 30. junija, od tedaj pa je bilo v njegovi kampanji proti drogam ubitih že več kot 500 osumljencev. Večino so ubili policisti, domnevno zaradi njihovega upiranja aretaciji. Preostale so verjetno ubili samooklicani varuhi družbe ali rivalske mamilarske tolpe.

Aktivisti za človekove pravice so te smrti kritizirali in Duterteju očitali, da tolerira odrede smrti. Pozvali so ga, naj v boju proti mamilom sprejme ukrepe, ki bodo osumljenim zagotovili njihove pravice in ki bodo poskrbeli, da se bo spoštovalo vladavino prava.

Tudi v mestu Davao, kjer je bil Duterte pred zasedbo predsedniškega položaja dolga leta župan, so sredi belega dne ali na njihovih domovih ubili več kot 1000 kriminalcev, večinoma krivih manjših kaznivih dejanj. Storilci so jo vedno odnesli brez posledic, saj so se svojci ubitih ali očividci bali pričati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • izRODEk 06:47 08.avgust 2016.

    ali pa, če začnemo s teboj - ker mi pač nisi všeč. Zakon ulice pride v poštev, ko vse drugo odpove. A, ko se začne, je konec vsega.Morda nič krivi sodnik, ki je na objavljenem seznamu, je ...prikaži več praktično gotov, njegove sodbe so nične, saj nima več nobene veljave.Nevarne igre so to...