Šport > Košarka
15 ogledov

Filipovski: "Murić in Blažič orjeta parket"

union olimpija filipovski Saša Despot
Trener Uniona Olimpije Sašo Filipovski o pripravah, minusih svojega kluba, mladih talentih, Dannyu Greenu in še čem.

Kaj vam še manjka pred začetkom sezone?
Manjka nam še veliko. Treniramo zavzeto, fantje so ambiciozni, selekcionirani so po karakterju, znanju, šolanju … Osvojiti NCAA-naslov s Severno Karolino, igrati v San Antoniu, da te selekcionira Gregg Popovich – to nekaj pomeni. Vse pa se seveda konča pri denarju. Imamo različne nacionalnosti in barve. Hvalabogu, imamo pa enako barvo dresov in upam, da bodo, ko bodo te nacionalnosti oblekle ta dres, se borile za prekrasno občinstvo. Upam, da bomo igrali všečno košarko.

V kolikšni meri vam manjka nosilni branilec-strelec?
Pozna se po izkušnjah. Denimo Dino Murić in Jaka Blažič sta nadarjena igralca. Delata zelo zavzeto. Orjeta parket! Zamenjati ga bo treba čez dve leti, že samo zato, ker onadva tako trenirata. Treba pa je biti realen: Blažič je igral slovensko ligo. Murić se vrača, imel je smolo s poškodbo, trenira zares trdo. Skušamo popravljati nekatere tehnične elemente v igri. Skušamo ga postavljati na položaj nizkega krila, prej je bil včasih postavljen tudi na krilnega centra. Mora izboljšati tehnične elemente za zunanjega igralca – da je potencialno trojka. Glede Davisa Bertansa sem jezen na položaj, v katerem je. V lanski sezoni mu je Zdovčev štab ozdravil vnetje kolen, klub je zapustil zdrav, šel je na priprave sprva mlade in članske reprezentance Latvije. Vrnil se je težji pet, šest kilogramov in z bolečinami v kolenih. Trenutno vadi po posebnem programu. Gre sicer za zelo talentiranega igralca, ampak talent nič ne pomaga. Z nami bi morali iti skozi priprave, izredno veliko delati in ozdraviti poškodbe. Žal ne vem, kdaj se bo lahko vrnil. Vsekakor pa ima odlično ročico, če je le malo sam, da koš. Ima tudi višino.

Kako blizu ste podpisu z branilcem?
vsak dan se borimo za agenti, da koga prepričajo v spust cene ali da nima klavzule 'NBA-out'. Vendar je to težko. V NBA se premika in ne. Ne verjamem, da lige NBA ne bo. Vseeno lahko pripeljemo igralce, ki so v NBA denimo igrali pet, sedem minut – brez klavzule. Če vzamemo za primer Andalou Efes, ki je podpisal z Ilyasovo, ki ima klavzulo 'NBA-out'.  Če bi mi vzeli takega igralca, bi porabili tretjino proračuna in če bi odšel, bi bila za njim velika luknja. Pri njih pa se sto sploh ne pozna, saj so določeni igralci, ki imajo pogodbo do konca sezone, dražji od njega. Pozna se jim ne bi tudi igralsko. Tu je razlika.

Danny Green ima to klavzulo?
Ima, a so zagotovila San Antonia, da bo ostal vso sezono z nami. Da ga ne bodo klicali in ga pustili delati. A vse se lahko obrne. Vendar pa sem za zdaj z njim zelo zadovoljen, tako z obnašanjem kot s profesionalnim odnosom. Na parketu kaže vsestranskost: zna prodreti, podati, igrati obrambo, je zmagovalec. Res je potencial.

Veliki klubi imajo prioriteto, da lahko formo tempirajo na kasnejši del sezone. Olimpija pa mora v dobri formi že začeti. Kako vam gre to od rok?
S to tezo se ravno ne strinjam. Na primer Barcelona in Siena imata že okostje ekipe in plačujeta igralce celo za priprave, dokler ne pridejo reprezentanti. Veliki klubi imajo sistem, kjer trenerji delajo več let: Barcelona, Siena, Prokom, Kazan, tudi Galatsaray. Tu smo v zaostanku, menjali smo ekipo in trenerja. Naši igralci se še spoznavajo. Ko pri omenjenih klubih pridejo reprezentanti, poznajo sistem, kondicijsko so dobro pripravljeni. Včasih je Olimpija imela okostje moštva ali sestavljala ekipo veliko prej, zdaj pa ne. Naši nasprotniki so v tem pogledu v prednosti, ker le dodajajo igralce in imajo trenerje že več let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.