Magazin > Film & Glasba & TV
53 ogledov

Filmarji ostali pred vrati Viba filma

Damjan Kozole se predstavlja s celovečercem Slovenka. Žurnal24 main
Danes popoldne filmarji niso mogli vstopiti v prostore Filmskega studia Viba film. Kozole: Nekdo se bo moral umakniti – ali Prodnik ali vsi filmarji.

“Filmarjev nas ne spustijo na Vibo,” je na Twitterju zapisal režiser Matevž Luzar. Temu je sledil tvit še enega režiserja Damjana Kozoleta: “Prodnik nastavil varnostnike in prepovedal vstop filmarjem v Vibo”, na katerega se je odzvala tudi nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca: “Se ponavlja zgodba s samovoljnim zaprtjem Kinodvora?”

Poklicali smo Kozoleta, ki nam je pojasnil, kaj se je dejansko dogajalo. "Danes je imela filmska iniciativa na Viba filmu ob 16. uri ponovno sestanek. Tam so bili štirje varnostniki, ki so nam preprečili vstop. Nam, ki smo najemniki pisarn in jih plačujemo. Pojasnilo je bilo - po naročilu direktorja ni vstopa v Vibo. Že popoldne smo zaprosili za vstop in dobili odgovore, češ da je menza, kjer se redno dobivamo, zasedena, kar smo kasneje ugotovili, da to ni res. Na koncu so nas pričakali varnostniki. Dogaja se natanko tak scenarij, na katerega smo opozarjali - da po več kot 50 letih, ko je bila Viba filmska institucija, ta postaja očitno institucija Igorja Prodnika. Viba to je on, v katero filmarji očitno več nimamo dostopa."

Filmarji namreč ostro nasprotujejo imenovanju Igorja Prodnika na mesto direktorja Viba filma. "V petek je nastopil službo, danes je četrti delovni dan in se že kaže, da takšna brutalna politična imenovanja proti mnenju filmske stroke pripeljejo do konfliktov, na kar smo že ves čas opozarjali," pravi Kozole.

"Prodnik je bil imenovan nelegalno"

Filmska iniciativa bo vztrajala do konca. "Računamo, da se bo ta vlada, ki ga je potrdila oziroma minister, ki ga je imenoval, v kratkem zamenjala in naša zahteva z naslednjim sogovornikom bo, da se Prodnika zamenja. Vztrajamo in imamo argumente za to, da je bil nelegalno imenovan – proti mnenju stroke, brez soglasja filmskega sveta in navkljub temu, da je imel negativno mnenje računskega sodišča. Argumentov je več kot dovolj," pravi Kozole.

Voda teče v grlo Prodniku

In če Prodnika ne bodo zamenjali? "Nekdo se bo moral umakniti – ali Prodnik ali vsi filmarji. Dvomim, da je možen dialog. Z njim dialog ni možen, kar je že v prejšnjem mandatu dokazal," pojasnjuje Kozole.

Na vprašanje, kakšni so tako njihovi koraki v naslednjih dneh, je Kozole povedal: "Ne gre za dneve, temveč za tedne, ko se morajo stvari urediti. Ne teče voda nam v grlo, temveč Prodniku. Še vedno tam dela na črno. Nima pogodbe o delu, ker ga mora potrditi svet Vibe, ki pa še ni konstituiran. Več kandidatov, ki niso bili izbrani, je vložilo pritožbo. Pravni procesi tečejo, mi poskušamo biti čim bolj legalistični, izražamo pa seveda svoje skrajno nezadovoljstvo, da je tak človek na tem mestu.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.