Slovenija
257 ogledov

Filmski turizem: Neverjeten naval na izlet po poteh Gorskega zdravnika

Elamu Profimedias
Filmski turizem. V tujini velik naval na filmske lokacije, tudi v Sloveniji tržna niša v porastu.

"Odziv je neverjeten," se je lahko le devet dni od začetka trženja izleta po snemalnih lokacijah avstrijske nadaljevanke Gorski zdravnik, ki se v teh dneh vrti na televiziji, pohvalila Gabrijela Starešina Fras, ki vodi agencijo Muranica. Zaenkrat so prodali 450 aranžmajev, pričakujejo, da jih bodo še trikrat toliko.

Ponudba izleta  | Avtor: Kuponko.si/Printscreen Kuponko.si/Printscreen
Izletniki si bodo lahko ogledali več lokacij z nanizanke, vključno z vaškim trgom, kjer so posneti številni prizori nanizanke, ter ordinacijo zdravnika. Ideja se jim je porodila predvsem zaradi neverjetne priljubljenosti nadaljevanke in bližine lokacij.Ogledi lokacij serije, ki so jo začeli snemati leta 2008, so sicer v Avstriji že dobro utečena. Za dva evra si je mogoče ogledati tudi ordinacijo gorskega zdravnika.

"Zagotovo je filmski turizem zanimiva tržna niša," je pritrdila Starešina Fras, ki je še pojasnila, da so doslej ponujali tudi izlet v Salzburg, ki je vključeval ogled lokacij kultnega filma Moje pesmi, moje sanje.

Številne neizkoriščene priložnosti?

Obveznih postojank, kjer so snemali ta ali oni film, je po vsem svetu ogromno, a na turističnih organizacijah in agencijah je, da jih še dodatno predstavijo. Približno tri ure dolgo vodenje po Dubrovniku po prizoriščih serije Igra prestolov vas bo stala okoli 50 evrov. Na Novi Zelandiji se je mogoče udeležiti 14-dnevne avanture po prizoriščih trilogije Gospodar prstanov, za kar boste morali odšteti kar 4.300 evrov.

Kljub več odmevnim lokacijam v Sloveniji, pa se zdi, da doslej v Sloveniji filmskega turizma nismo znali prav dobro izkoristiti. Na Hrvaškem se ljubitelji Vinetouja, slovitega indijskega poglavarja, ki si ga je izmislil Karl Friederich May, že več let vračajo na snemalne lokacije. Manj znano pa je, da so drugi film Old Shatterhand leta 1964 snemali tudi v Sloveniji, in sicer v Županovi jami.

V Sloveniji je doslej najbolj odmevalo snemanje hollywoodskega filma Zgodbe iz Narnije, ki pa ga turistični delavci v minulih letih niso uspeli prav dobro unovčiti. Ob Soči so namreč leta 2007 posneli vrhunec filma, ki prikazuje beg konjenikov in vojščakov čez leseni most. Tjaša Ohojak z Lokalne turistične organizacije Bovec nam je pojasnila, da so imeli sami probleme predvsem z avtorskimi pravicami produkcijske hiše, ki so strogo omejevale kakršnokoli komercialno navezavo na film. "Pri nas imamo razstavljenih nekaj rekvizitov, priporočimo pa tudi ogled lokacije," je še dodala Tjaša Ohojak.

Svetla točka ... Brda in Ena žlahtna štorija

Morda najbolje doslej so televizijsko prepoznavnost uspeli izkoristiti v okolici Brd, kjer snemajo slovensko nadaljevanko Ena žlahtna štorija. Ustvarjalci so ime izkoristili za trženje knjige, koledarjev, vina ... V Brdih pa Klet Brda ponuja tudi izlet po poteh najbolj priljubljene televizijske nadaljevanke. "Ponudba se je kar dobro prijela," so nam povedali v kleti in dodali, da se največkrat izletov udeležijo kar organizirani avtobusi. Poleg ogleda lokacij pa obiskovalce čaka še degustacija briških vin in tipično briško kosilo.

Slovenska turistična organizacija si želi privabiti več filmarjev

Na Slovenski turistični organizaciji (STO), ki spet deluje od leta 2015, pravijo, da je Slovenija zagotovo odlična destinacija za filmske ustvarjalcev, ki posledično privabljajo tudi turiste. Sami zato z oglaševanjem skušajo pritegniti še več ustvarjalcev. Snemanje filma Zgodbe iz Narnije pa so v preteklosti uporabljali predvsem na tuje govorečih trgih.

"STO bo Slovenijo kot odlično filmsko destinacijo predstavljala tudi v prihodnje, saj se zavedamo vplivnosti filmske industrije v globalnem merilu, ko pojavnost Slovenije kot filmske kulise pozitivno vpliva tudi na promocijo Slovenije kot turistične destinacije," nam je pojasnila Mateja Bauman, ki dodaja, da so s Filmsko komisijo Slovenije pripravili tudi brošuro, s katero na sejmih vabijo tuje filmarje.  

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:42 01.avgust 2016.

    Ne . Iz vsega se da narediti posel če ga znaš nekomu drugmu odščipniti stran. To da nekdo uporabi tvojo storitev pomen da ne uporabi storitve nekoga drugaga. Ni tle čudežnega izvira denarja. Vse kar lahko dosežeš je drugačna razporeditev ...prikaži večv denarja. In velikokrat je odvisno od sreče. Tisti ki si drznejo dovolj projektov naredit; jim bo en uspel in vse neuspehe poplačal. Tud banke so pred krizo delovale na isti princip. Vsem idejnežem ; zagonskim /manjšim podjetjem so dajale kredite vse po vrsti; in od tistega so imele dobiček od tistih parih ki jim je uspel; se jim je več kot povrnil. Lahko dobiš ogromno če si pripravljen izgubljat na veliko z svojim tveganjem.

  • Tupamaros 08:53 01.avgust 2016.

    Iz vsega se da narediti posel. Če znaš. Železo se kuje dokler je vroče.