Slovenija
8 ogledov

Lista kandidatov vložena v DZ

Seznam ministrov Reševalni pas/Twitter
V državni zbor je bila ob 21. uri vložena lista s kandidati za ministre v vladi Alenke Bratušek, nekaj minut za tem, so bila znana tudi imena vseh 13 kandidatov. Bratuškova je dejala, da je imela težave s finančnim ministrom.

Kandidati so naslednji:

  • Uroš Čufer za ministra za finance
  • Karl Viktor Erjavec za ministra za zunanje zadeve
  • Tomaž Gantar za ministra za zdravje
  • Uroš Grilc za ministra za kulturo
  • Igor Maher za ministra za infrastrukturo in prostor
  • Roman Jakič za ministra za obrambo
  • Tina Komel za ministrico brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu
  • Anja Kopač Mrak za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  • Jernej Pikalo za ministra za izobraževanje, znanost in šport
  • Senko Pličanič za ministra za pravosodje
  • Stanko Stepišnik za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Gregor Virant za ministra za notranje zadeve in javno upravo
  • Dejan Židan za ministra za kmetijstvo in okolje

Po dogovoru s kandidati in kandidatkama za ministre in ministrici je Alenka Bratušek predsedniku predlagala, da se s predstavitvami kandidatov pred pristojnimi delovnimi telesi državnega zbora začne v ponedeljek, 18. 3. 2013.

Bratuškova: "To je moja optimalna ekipa"

"Zahvalila bi se vsem kandidatom, ki so bili pripravljeni sodelovati v ekipi," je Bratuškova dejala v današnjih Odmevih. Poudarila je, da se o imenih med strankami niso usklajevali.

Poudarila je, da je imela težave s finančnim ministrom. "Želela sem si žensko in nekoga, ki prihaja iz bančništva. Sem pa malce razočarana nad tem, da strokovnjaki, ki veliko govorijo o tem, kaj vse bi bilo potrebno narediti ne pristopijo in pomagajo."

Zatrdila je, da ji je morebitni novi finančni minister Uroš Čufer, delal je kot finančni analitik v NLB-ju, zagotovil, da s slabimi posojili ni imel nič. Dodala je, da bi si sicer želela več strokovnjakov v ekipi, a da je ekipa po njenem mnenju optimalna.

Odziv SDS

Na seznam kandidatov za ministre se je na Twitterju odzvala SDS: "Uroš Čufer je pa razočaranje. Pričakovali smo vsaj njegovega mentorja Marjana Kramarja. Ta je bil uspešnejši, glejte kam je prišla NLB." Nekaj minut kasneje je sledil še en tvit, in sicer : "Roman Jakič za ministra za obrambo je žalitev za @Slovenskavojska 1991 nasprotoval njeni ustanovitvi skupaj z Aksentijevićem."

In kako poteka glasovanje?

Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Ker je Bratuškova seznam ministrov oddala danes bodo predstavitve potekale od prihodnjega ponedeljka do vključno srede. Izredno sejo, na kateri bodo poslanci glasovali o listi kandidatov za ministre, pa je pričakovati 21. ali 22. marca.

Poslanci bodo najprej glasovali o listi kandidatov za ministre kot celoti, ki pa mora dobiti večino. Če se zgodi, da lista ne bi bila izglasovana, glasujejo ponovno na podlagi nove liste kandidatov, ki jo mora predsednica vlade predložiti najkasneje v desetih dneh od dneva prvega glasovanja. In v primeru, da tudi ta lista kandidatov ne bi bila izglasovana, lahko mandatarka predlaga, da se glasuje o vsakem kandidatu posebej. To pa poteka tako, da se na listi obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega se glasuje, piše Dnevnik.

Komentarjev 37
  • -dp- 07:55 15.marec 2013.

    FDVjevci, NLBjevci.......se že delajo norca iz ljudi.Najboljša je pa tista, da bodo čez eno leto sami sebe vprašali če so zadovoljni sami s sabo. Pa nas le imajo za totalne norce.

  • Igor Đukanović 07:47 15.marec 2013.

    Tudi jaz sem razočaran. Za antipod Janševi vladi bi si želel v premierkini ekipi same ministrice z enim samim ministrom brez listnice.

  • titty 07:42 15.marec 2013.

    Dejstva so tudi poročilo PKK, podkupovanja, goljufije, laži, poneverbe, ...ki jih JJ ne priznava in še mnogo drugih lumparij, ki jih veliki JJ ne priznava, ker so "natolcevanja" "nedokazana",...... Tudi to so dejstva, ki jih nikakor nočete sprejeti! Zakaj jih ...prikaži več nočete sprejeti?? Razloži to!