Slovenija
30 ogledov

"Financiranje zdravstva izšlo iz krize"

Samo Fakin Anže Petkovšek
Zavod za zdravstveno zavarovanje je v lanskem letu po prvih ocenah ustvaril 21 milijonov evrov plusa.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v lanskem letu po prvih ocenah ustvaril 21 milijonov evrov plusa, je dejal generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Tudi letos Fakin pričakuje tolikšne presežke, da bodo v celoti odpravili čakalne vrste v specialističnih ambulantah. Po njegovih besedah je financiranje zdravstva izšlo iz krize.

Boljši rezultat na račun prihodkov

Fakin je na današnji novinarski konferenci povedal, da so boljši poslovni rezultat, kot je bil pričakovan z rebalansom proračuna za lansko leto, dosegli predvsem na račun višjih prihodkov.

ZZZS je 13 milijonov evrov več prejel s prispevki od izplačanih božičnic in 13. plače, več vplačanih prispevkov so beležili tudi na podlagi novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je za nekatere kategorije zavarovancev določila višje prispevne stopnje.

Manj absentizma

Prihranke so beležili z uvedbami novih terapevtskih skupin zdravil. Ob koncu leta je v nasprotju z napovedmi državni proračun pokril zdravstvene prispevke za socialno ogrožene. Nižji odhodki so za bolniške odsotnosti, po Fakinovih navedbah se namreč bližamo zgodovinsko nizki ravni absentizma.

ZZZS je tako lani prvič po treh letih poravnal vse obveznosti za tekoče leto in ni prenašal plačil v naslednje leto. Poleg tega zavod ni zadolžen, odkupili so vse načrtovane programe zdravstvenih storitev, prav tako so določene programe celo presegli. Enak trend načrtujejo tudi v tem letu.

Kaj bo s cenami zdravil?

Predvidene spremembe na področju javnega naročanja (tudi na področju zdravil naj bi veljalo centralizirano naročanje) ter predlog ministrstva za zdravje, da javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke pride spet pod okrilje ministrstva, bodo pomembno vplivale na končno ceno zdravil, ki jo bom plačevali uporabniki. Na končno ceno namreč v največji meri vplivajo agencija in proizvajalec zdravil zdravstvena zavarovalnica.

Komentarjev 1
  • dragec 14:23 21.januar 2015.

    Kdaj je sploh bilo v krizi???Primer lekadol v Beogradu stane 1,10 EUR v SLO pa 3,60.