Slovenija
117 ogledov

Smešne najemnine za občinske prostore

Slovenija 27.06.13, dr. Andrej Fistravec, zupan mestne obcine Maribor, intervju, Nino Verdnik
Obubožana mariborska občina koncesionarjem zobozdravnikom zaračunava smešno nizke najemnine.

Obubožana mariborska občina koncesionarjem zobozdravnikom zaračunava smešno nizke najemnine: manj kot tri evre za kvadratni meter. 

Decembra lani je mariborski župan Andrej Fištravec zaradi katastrofalnega finančnega stanja grozil, da bodo iz proračuna izpadli vsi programi s področja kulture, šolstva in sociale, ogroženi pa so bili delovanje socialne kuhinje, materinskega doma, varne hiše, letovanje otrok z zdravstvenimi indikacijami, programi enkratne socialne pomoči, javna dela ter denar za programe nevladnih organizacij. 

Medtem za najemnine zobozdravniki koncesionarji občini plačujejo smešno nizke najemnine: 2,93 evra za kvadratni meter. Prostori so veliko od 43 do 73 kvadratnih metrov, povprečna najemnina za ordinacijo pa je vsega 159 evrov na mesec. 

V Velenju plačujejo več kot trikrat več

Za primerjavo, v Velenju je najemnina več kot trikrat višja in znaša devet evrov na kvadratni meter, povprečna najemnina pa je 550 evrov na mesec. V Velenju zdravstveni dom prostore oddaja osmim zobozdravnikom koncesionarjem, na leto pa s temi najemninami dobijo skoraj 50 tisoč evrov. 

grafika najemnine | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Dvajset tisočakov, ki jih občina ne vzame

Če bi v Mariboru dvignili najemnine na višino velenjskih, bi občina vsako leto dobila nekaj več kot dvajset tisoč evrov dodatnih dohodkov. Občina prostore sicer oddaja petim, eni zobozdravnici s koncesijo pa jih oddaja mariborski zdravstveni dom, katerega ustanoviteljica je občina. 

Cena najemnin v Mariboru je tako nizka, ker zobozdravniki plačujejo znižano oziroma neprofitno najemnino, čeprav po oceni zobozdravnika, ki ni želel biti imenovan, zaradi koncesije na leto dobijo okrog sto tisoč evrov prihodkov. 

Skoraj dvakrat dražje tudi v Rušah

Tudi v občini Ruše je najemnina občutno višja kot v Mariboru, saj znaša pet evrov na kvadratni meter, izračunali pa so jo na podlagi najemnin primerljivih občinskih prostorov. V prostorih Zdravstvene postaje Ruše sicer delata dva koncesionarja, eden ima lastne prostore, drugi pa občini plačuje najemnino. 

Celje z največ prihodki od najemnin

V Celju zdravstveni dom zobozdravnikom koncesionarjem oddaja 4.035 kvadratnih metrov prostorov, cena najema pa znaša 7,10 evra na kvadratni meter, ceno so določilo po dogovoru z občino, ki je ustanoviteljica. Zdravstveni dom samo s temi najemninama na leto ustvari 344 tisoč evrov prihodkov.

Zdravstveni dom Ljubljana in Zdravstveni dom Ptuj svojih prostorov ne oddajata koncesionarjem, iz Osnovnega zdravstva Gorenjske pa nam še niso posredovali odgovorov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.