Avto > Avto nasveti
93 ogledov

Premalo spanja je nevarno za vožnjo

Fordov sistem za utrujenost Ford
Raziskave so pokazale, da vsak tretji Evropejec premalo spi. Premalo spanca še kako vpliva na varno vožnjo. Utrujenost je vzrok za vsako peto prometno nesrečo v Evropi.

V Fordovi raziskavi je kar vsak peti voznik priznal, da je že zaspal za volanom. To je zaskrbljujoče. Zaradi neprespanosti in posledično utrujenosti voznik zaradi pomanjkanja koncentracije in počasnejših reakcij vozi podobno kot pod vplivom alkohola. In Slovenci smo po dolžini spanca na predzadnjem mestu na svetu, o čemer smo pisali tukaj.

Tega se vse bolj zavedajo tako zakonodajalci, kot proizvajalci avtomobilov, ki se ne trudijo le z akcijami ozaveščanja, pač pa tudi z drugačnimi pristopi. Oznake nad avtocestami in ob njih opozarjajo na nevarnost predolge vožnje brez počitka, ob zaznanih znakih utrujenosti, kot je vožnja iz smeri, pa lahko voznika opozori tudi njegovo vozilo.

Skodelica kave je dovoljšno opozorilo

Ford je tako predstavil sistem za nadzor zbranosti voznika. Sistem deluje s pomočjo naprej usmerjene kamere za zaznavanje oznak na cestišču in če ugotovi nenamerne odmike vstran, prikaže simbol s skodelico kave, da opozori voznika na nujnost premora med vožnjo.

“Voznik je lahko izpostavljen številnim pritiskom, naj nadaljuje vožnjo – vsi bi radi čim prej prišli domov. A majhna kavna skodelica je lahko učinkovito opozorilo, da je najpomembneje na cilj prispeti varno, tudi če je treba zaradi tega prekiniti vožnjo, si malce odpočiti in si morda privoščiti skodelico kave,” je povedal Andrej Loewen, inženir sistemov za pomoč vozniku v oddelku za načrtovanje vozil pri Fordu Evropa.

Komentarjev 1
  • nkidess86 10:53 22.junij 2017.

    ta system že tudi dolga leta ponuja proizvajalev Volvo (mislim da celo pred Fordom). imam ga v vozilu in sem že enkrat testiral :) se malo plavati po cesti v svojem pasu in takoj opozori za slabo zbranost in prikaže ...prikaži več simbol s skodelico kave. še dobro bi bilo imeti obvezno opozorilo na varnostno razdaljo in samodejno zaviranje. žal imamo takih veliko ki se vozijo po svojih pravil, brez smerokaza, zaviranje ne napovedano (zavoj brez vklopa smerokaz), bi vključil v promet (ko je prosto) in kar naenkrat zavira (ne vam kaj je spomnil) ... najprej pa res treba da smo vozniki spoštljivi. utrujene voznike pa dnevno vidim na cesti (tovornjaki ki dobesedno plava levo desno na avto cesti ...)