Avto
45 ogledov

Rojeva se nov tip zračne blazine

Ford patent zračna blazina Ford
Ford razvija novo vrsto zračne blazine.

Ford se bo pri obvarovanju poškodb v primeru trka osredotočil na šibke udeležence v prometu. Različni senzorji in kamere bodo spremljali dogajanje in v primeru neizbežnega trka sprožili "protiukrepe."

Med drugim naj bi se takrat sprožil napihljivi del, skrit v odbijaču, ki bi deloval kot zračna blazina. Zaradi tega bi bil stik z nogami pešca precej nežnejši kot sicer. Ker bi "napihljivi" odbijač deloval po principu zračne blazine, bi predvsem absorbiral energijo in ne bi odbil pešca nazaj, kjer bi ga lahko povozila druga vozila. 

Istočasno tehnologija predvideva tudi sprožitev zračnih blazin izpod motornega pokrova, kar bi obvarovalo glavo. Da bi jo pešec kar najbolje odnesel, naj bi poskrbel še pokrov motorja, ki se bo samodejno dvignil višje in prekril spodnji del vetrobranskega stekla. 

Po pisanju Daily Maila vso to tehnologijo predvideva patent, ki je prišel nedavno v javnost. 

Tukaj in zdaj - pešce varujejo tudi ponoči

Kako namerava Ford predvideno tehnologijo napraviti cenovno sprejemljivo za današnja vozila, v tem hipu še ni jasno.

Bodo pa pri Fordu v kratkem pričeli v svoje najnovejše modele vgrajevati novi rod tehnologije varovanja pešcev (Pedestrian Detection), ki lahko za razliko od dosedanjih različic zelo dobro deluje tudi ponoči.

Uporablja namreč kombinacijo tako občutljive kamere kot posebnega radarja, ki je skrit v odbijaču. Nove tehnologije bosta kot prva deležna nova fiesta in prenovljeni mustang.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.