Šport
38 ogledov

Hamilton četrtič zapored, Rosberg po kazni četrti

Nico Rosberg VN Nemčije Hockenheimring
1/11
EPA
Aktualni svetovni prvak v Mercedesu je zmagal četrtič zapored in še šestič na zadnjih sedmih dirkah. S tem je Britanec povečal vodstvo v skupnem seštevku pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom, ta je tokrat končal na četrtem mestu za obema Red Bulloma.

Dirkača Mercedesa sta sedaj dobila kar enajst od dvanajstih dirk v letošnji sezoni. Edino preostalo zmago je v Španiji odnesel mladi Nizozemec Max Verstappen. Nico Rosberg je odlično začel sezono in se na najvišjo stopničko povzpel štirikrat zapored, a Lewis Hamilton je na Hockenheimringu s šesto zmago na zadnjih sedmih dirkah povečal vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, tega je prevzel pred tednom dni.

Hamilton je zmagal četrtič zapored, na Hockenheimringu je tokrat vpisal svojo drugo zmago, prvo po letu 2008. Skupno je v karavani F1 zmagal že 49-krat.

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva ima Hamilton sedaj 217 točk, 19 več od Rosberga. Tretjeuvrščeni Ricciardo ima že 84 točk manj kot vodilni Britanec.

"Pole position" ni pomagal

Na sobotnih kvalifikacijah je Rosberg potrdil dobro pripravljenost, saj je po dominaciji na petkovih treningih uspel priti do prvega štartnega mesta. Drugo mesto si je z zaostankom 107 tisočink priboril Hamilton. Drugo vrsto sta si zagotovila Red Bullova dirkača Daniel Ricciardo in Verstappen, tretjo pa Ferrarijeva moža Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel.

Možnosti za zmago si je Rosberg pokvaril že na štartu. Pred njega se ni prebil le Hamilton, ampak tudi oba Red Bulla. Nato ga je ogrožal še Vettel, a je Rosberg ubranil četrto mesto. Verstappen je zasedel drugo mesto, Ricciardo pa tretje.

Vsi dirkači so zelo pazili na porabo pnevmatik, nekateri so se v bokse odpravili že v osmem krogu. Hamilton si je medtem uspel pridobiti že več kot pet sekund naskoka pred tekmeci.

V 12. krogu sta šla na postanek Rosberg in Verstappen, Nemec je ostal za Nizozemcem. Med njima je po lastnem postanku v 13. krogu ostal Ricciardo. V 15. krogu je v bokse zapeljal še Hamilton, Britanec je zadržal vodstvo. Hamilton in Ricciardo sta naprej vozila z mehkimi, Verstappen in Rosberg pa s super mehkimi gumami.

Zelo slabe volje pa je bil Fernando Alonso, ki se nikakor ni mogel prebiti med prvo deseterico. Med komunikacijo z moštvom McLarna je na opozorilo odgovoril: "Ne skrbite, saj bom v boksih spet izgubil mesto in ga nato dobil nazaj na stezi."

Kazen za sporno prehitevanje

V 28. krogu sta Verstappen in Rosberg presedlala na mehke pnevmatike, domačin je prišel tik za mladeniča. Rosberg je Verstappna kmalu prehitel, a je zaradi nepravilnosti manevra dobil kazen petih sekund. Rosberg je imel po radiu veliko povedati čez to odločitev, češ da Nizozemec ni pravilno reagiral ob zaviranju.

Kmalu sta se v bokse odpravila še Hamilton in Ricciardo, oba sta "obula" super mehke gume. Takoj po postanku je Avstralec skočil pred moštvenega tekmeca. Po 38 krogih je imel Hamilton tako sedem sekund naskoka pred Rosbergom, deset sekund zadaj je bil Ricciardo, 12 sekund pa Verstappen. Vettel in Räikkönen sta zaostala že za več kot 20 sekund. Sedmo pozicijo je držal Nico Hulkenberg pred Valtterijem Bottasom.

Rosberg je po kazenskem postanku padel na četrto mesto, šest sekund za Verstappnom. V bokse so se še zadnjič odpravili vsi vodilni - Red Bulla sta za zaključek stavila na super mehke gume, Hamilton na mehke.

V 60. krogu (sedem krogov pred koncem) so pri McLarnu in Red Bullu opozorili dirkače, da v zadnjih minutah dirke lahko pade nekaj kapelj dežja, kar pa se ni uresničilo.

Miren zaključek

Lewis Hamilton VN Nemčije | Avtor: EPA EPA
Hamiltonova prednost se je za odtenek stopila, a aktualni svetovni prvak je kljub temu čvrsto držal vodstvo. Rosberg se ni mogel približati Red Bulloma, Vettel in Räikkönen sta bila osamljena na petem oziroma šestem mestu, manj kot krog sta zaostajala le še Hulkenberg v Force Indii in Bottas v Williamsu. Jenson Button in njegov moštveni kolega Alonso sta bila na devetem in desetem mestu.

Do konca se vrstni red na vrhu ni spremenil in Hamilton je vpisal svojo drugo zmago na Hockenheimringu po letu 2008. V predzadnjem krogu je Sergio Pérez v Force Indii na desetem mestu prehitel Alonsa in ujel zadnjo pozicijo za točke, Button pa je za osmo mesto ugnal Bottasa.

VN Nemčije (67 krogov):

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1:30:44,200
2. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) +6,996
3. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 13,413
4. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 15,845
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 32,570
6. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 37,023
7. Nico Hulkenberg (Nem/Force India) 70,049
8. Jenson Button (VB/McLaren) 1 krog
9. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1 krog
10. Sergio Pérez (Meh/Force India) 1 krog
...

Skupni seštevek SP (12/21):

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 217 točk
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 198
3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 133
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 122
5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 120
6. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 115
7. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 58
8. Sergio Pérez (Meh/Force India) 48
9. Felipe Massa (Bra/Williams) 38
10. Nico Hulkenberg (Nem/Force India) 33
...

Konstruktorji:

1. Mercedes 415 točk
2. Red Bull 256
3. Ferrari 242
4. Williams 96
5. Force India 81
6. Toro Rosso 45
7. McLaren 42
8. Haas 28
9. Renault 6
10. MRT 1
11. Sauber 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.