Zdravje > Intima
51 ogledov

Formula ljubezni

Ljubezen Profimedias
Bolj trdni so tisti pari, ki imajo nizek prag za negativnost. Pogovarjajo se torej o vsaki stvari, ki se jim ne zdi dobra in ne pustijo, da gre kar mimo.

Znanstveno podkrepljen recept, kako najti sorodno dušo, žal ne obstaja, piše Focus. Tisti srečneži, ki so svojo sorodno dušo že našli, pa bodo najbrž veseli formule, kako sorodno dušo obdržati ob sebi. Formulo je opisala matematičarka Hannah Fry iz University College London.

V novi knjigi The Mathematics of Love (Matematika ljubezni) je pojasnila, da je najboljši napovedovalec usode raven pozitivnosti ali negatovnosti, ki jo lahko eden od partnerjev doseže med pogovorom z drugim.

Morda so krive težave v službi 

Pari, ki imajo nižje tveganje za razhod, se ob negativnih opazkah partnerja zamislijo, ali so te posledica zunanjih negativnih dejavnikov. Ali gre morda za nemirno noč, težave v službi in podobno. Tisti pari, ki imajo več možnosti za razhod, svojemu partnerju ob negativnih opazkah pripisujejo slab karakter.

Avtorica knjige omenja tudi delo psihologa Johna Gottmana in matematika Jamesa Murraya, ki sta dolga leta analizirala interakcije in biološke parametre stotine parov. Analizirala sta srčni utrip, obrazno mimiko, krvni tlak, kožo in besede, da bi razumeli, kateri dejavniki povečajo možnost za razhod.

Iz analize teh enostavnih dejavnikov sta z natančnostjo 90-ih odstotkov napovedala, ali bo par ostal skupaj ali ne. Iz tega so nato naredili formulo, ki napoveduje raven negativnosti, ki ga bosta mož ali žena dosegla med pogovorom.

Formula ljubezni

Formula ljubezni spodaj napove, kako žalostna bo izgovorjena fraza žene (zgornja formula) ali moža (spodnja formula). V obeh formulah w e in h opisujejo splošno razpoločenje. rwWt in rhHt kažeta na razpoloženje, ki ga imata v družbi moža oziroma žene. IHW in IWH pa kažeta na vpliv, ki ga ima eden od partnerjev na drugega.

Formula ljubezni | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
 

Zadnja spremenjljivka je po mnenju strokovnjakov najpomembnejša. Če reče mož nekaj pozitivnega, ali izraža strinjanje s svojo ženo, bo njen odgovor pozitiven in obratno. Če pa ji reče nekaj negativnega, jo prekine ali zasmehuje, se bo žena maščevala. Formula sicer velja tudi za neporočene pare in za istospolne pare.

Treba se je pogovarjati 

Fly je na začetku predvidevala, da imajo bolj stabilni pari visog prag, koliko negativnosti prenašajo. Predvidevala je, da so bolj prizanesljivi do negativnih opazk, besed in dejanj drugega, dokler se ne zgodi res nekaj velikega, kar jih razjezi.

Ugotovila pa je, da je ravno nasprotno. Bolj trdni so tisti pari, ki imajo nizek prag za negativnost. Pogovarjajo se torej o vsaki stvari, ki se jim ne zdi dobra in ne pustijo, da gre kar mimo. Pri tem pa ne izražajo jeze. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.