Slovenija
28 ogledov

Na Vrhniki premeščajo rimsko tovorno ladjo

rimska tovorna ladja
1/5
Anže Petkovšek
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) skupaj s partnerji v Sinji Gorici pri Vrhniki dokumentira in premešča rimsko tovorno ladje v strugi Ljubljanice.

Po besedah vodje projekta Mirana Eriča je Ljubljanica izjemno pomembno najdišče in prav na tem območju so našli že približno 40.000 let staro konico. Poleg tega je v Ljubljanici veliko izdelkov iz prazgodovinske in rimske dobe.

Razbitino ladje pa so odkrili med pregledom območja spomenika državnega pomena, ki ga je septembra 2008 izvedel ZVKDS pred načrtovano obnovo desne brežine Ljubljanice. Ostanki rimske tovorne ladje, ki jo strokovnjaki na podlagi analiz umeščajo na začetek 1. stoletja, so pomembno odkritje, ki presega lokalni in regionalni pomen.

Ladjo bodo dokumentirali s pomočjo klasičnih podvodnih arheoloških postopkov in tehnik ter z najnovejšimi instrumenti in računalniškimi aplikacijami za dokumentiranje pod vodo in na suhem.

Komentarjev 1
  • Anže Zadravec 17:14 12.oktober 2012.

    Kot se je danes izkazalo na tiskovni konferenci, bo v Ljubljanici verjetno tudi ostala. Težava je namreč v temu, da se je izkazalo, da jo je del pod brežino – domnevajo, da še približno enkrat toliko kot jo je zunaj ...prikaži več – približno 7 metrov (celotna dolžina naj bi bila okoli 15 metrov). A za odpiranje tega dela brežine zaenkrat ni denarja. Poleg tega pa se pojavlja tudi vprašanje ustreznosti vode iz bajerjev za njeno deponiranje v njih. Da bi na to vprašanje odgovorili pozitivno, bodo v bajerje za nekaj let (optimalno je 5 let) položili stare lesene dele iz barja in preveli kako vpliva voda nanje – torej kako bi voda vplivala tudi na ladjo.