Oglaševanje
43 ogledov

Kvarnerska gastronomija, prepletena s tradicijo

kvarner htz Žurnal24 main
Tradicija visoke gastronomije se je na območju Kvarnerskega zaliva začela že v mondeni avstro-ogrski dobi in traja še danes. Kuhinja Opatijske riviere, Gorskega kotarja, območja Reke, otokov Cres, Rab in Krk ter Crikveniško-Vinodolske riviere vse leto ponuja kopico tradicionalnih specialitet in gastronomskih prireditev, ki bodo navdušile tako gurmane kot tiste, ki to še niste.

Prepletanje različnih kultur in kuhinj

Zgodovinsko prepletanje različnih kultur je na območju Opatijske riviere ustvarilo poseben tip kuhinje, mešanico dunajske, francoske in italijanske kuhinje, ki pa temelji na okusih, ustvarjenih pod kvarnerskim podnebjem. Daleč naokrog najokusnejši škampi, slastni lovranski maruni (kostanji), divji beluši, spominska torta Opatijska kamelija in  druge specialitete oblikujejo enkraten gastronomski teritorij, ki ga ne boste zlahka pozabili. Aprila se lahko v Opatiji udeležite festivala belušev, junija dnevov češenj, septembra učkarskega sejma, oktobra Marunade in decembra festivala čokolade.

Za ljubitelje rustikalnih jedi

Darovi goranskih gozdov, bistrih rek in jezer so preželi kuhinjo Gorskega kotarja s svojevrstnimi vonjavami in okusi. Ljubitelji rustikalnih jedi boste tako lahko uživali v divjačinskem pršutu, kravjem siru škripavcu, gozdnih gobah, postrveh na žaru, žabjih krakih, polžih in zelo cenjenih polhih. Kultna specialiteta pa je goranski nadev – kuhani svinjski želodec, polnjen z jajci, šunko, slanino, kruhom in čebulo. Ob jedeh pa se bo prilegel liker iz gozdnega jagodičevja, pravi poznavalci pa se boste odločili za brinjevec – tradicionalno brinovo žganje.

Zaklad otoka Cres

Pokrajina pašnikov in oljčnih nasadov, obrobljena s kamnitimi neometanimi zidovi, skoraj nedotaknjena narava in otoški zaklad – creška jagnjetina in olive – nobenega obiskovalca otoka Cres ne bodo pustili ravnodušnega. Paša na aromatičnih travah, obogatenih z morskimi aerosoli, daje posebno sladkost mesu, pripravljenemu na številne načine: v krušni peči, na žaru, ocvrtem ali na lešo. Kakovostna ovčji sir in skuta ter darovi morja dopolnjujejo rapsodijo okusov, začinjeno s sadeži večstoletnih oljk, iz katerih poleg vrhunskega ekstra deviškega olja pridelujejo tudi marmelade in žganja.

Hrana kot turistični spominek

Ekološko opredeljena gastronomija je postala del ponudbe spominkov otoka Rab, zato turisti naravno pridelane olive, fige ali loparski krompir specifičnega sladkastega okusa radi odnašajo domov za spomin. Bogati sadovi zemlje in okoliškega morja ter samorasla zelišča so glavne sestavine jedi, ki jih pripravljajo le na tem območju. Med jedi spadajo posušena hobotnica z jajci, barbatski štufado – jagnjetina z medom – ali tingula (meso, dušeno v paradižnikovi omaki) iz domače kokoši, na prvem mestu specialitet s tradicijo pa je izjemno okusna rabska torta, ki je že 800 let zaščitni znak tega otoka.

Gastronomski časovni stroj

Prepletanje naravnih in tradicionalnih vrednot je na območju Cirkveniško-Vinodolske riviere kot gastronomski časovni stroj, obarvan z vonjavami morja in sredozemskih zelišč. V tem kraju slavne preteklosti pripravljajo enkratne jedi iz kuharskih knjig babic. Mednje spadajo batude – okusne goste zelenjavne juhe, crikveniške rupice z ribami, bribirski prisnac  z jajci, slanino in sirom, baročno razkošna frankopanska torta in gastronomski spominek – pavlinska torta. Poleg tega bodo gurmane zapeljale okusne marmelade in figovo žganje ter vina iz Vinodolske doline z zgodovinskim imenom Vallis vinearia.

Pitna voda izjemne kakovosti

Legenda pravi, da kdor enkrat popije reško vodo, se vedno vrača. Na svetu so mesta, kot je Reka, skozi katero teče pitna voda izjemne kakovosti, redka. V bližini glavne obale, ki jo krasijo ribiške barke, leži slikovita tržnica z impresivno ribarnico, iz katere se lokalni gostinci oskrbujejo s svežimi sezonskimi živili za pripravo jedi – od preprostih primorskih obrokov v avtentičnih konobah, do obedov za gurmane v slovitih restavracijah Reke in okoliških očarljivih krajev v tako imenovanem reškem obroču.

Oljčno olje: eliksir mladosti, zdravja in lepote

Skrivnost dolgoživosti na otoku Krk pripisujejo eliksirju mladosti, zdravja in lepote oziroma oljčnemu olju, ki je nepogrešljiv dodatek domačim specialitetam, kot so ovčji sir in pršut, ribje jedi in okusni škampi ali mlada jagnjetina na žvacet (golaž), postrežena s tradicionalnimi testeninami šurlicami. Vse pa najbolj tekne skupaj z vinom avtohtone sorte, vrbniško žlahtino, iz katere pridelujejo tudi penino Valomet, edinstveno penino, ki je tako posebna  zaradi fermentacije pod morjem, z unikatnim dizajnom iz školjk in koral, ki se ujamejo na steklenice.

http://www.kvarner.hr/turizam