Slovenija
31 ogledov

Mesečni račun bi bil 320 evrov

Komentarjev 17
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • korisnik_7251 14:27 24.julij 2012.

    Da dokončamo misel: Tako velika sončna elektrarna bi na letni ravni zahtevala vzdrževanje v vrednosti 0,5 % na leto, kar je 16,5 milijona evrov.

  • supreme 17:58 24.julij 2012.

    verjetno tele degradacije veljajo za tistih 20% BISOL modulov ,ki so narejeni v SLO . kaj pa tisti ,ki jih uvozite iz Kitajske in napopate gor nalepko made in slovenija ?

  • korisnik_7251 20:04 24.julij 2012.

    V naši slovenski proizvodnji (ki je tudi edina) proizvedemo vse fotonapetostne module in prav nobenih ne uvozimo iz Kitajske. Žal mnogi ne vedo, o čem govorijo, vendar so dejstva vendarle dejstva. Za vse nejverne Tomaže smo vedno na voljo za ...prikaži več pogovor in razjasnitev morebitnih dilem.

  • Darko 21:19 24.julij 2012.

    pojma nimaš samo nažigaš

  • korisnik_7251 15:31 24.julij 2012.

    Klikor je nam znano, Nemčija zapira vse jedrske elektrarne, podobno sta se odločili tudi Švica in Belgija. Nihče ne govori, da mora samo sonce zadostiti vsem potrebam po električni energiji, treba je najti pravo energetsko mešanico (s tem imamo v ...prikaži več mislih tudi konvencionalne energetske vire), ki mora vsebovati obnovljive vire energije. Ni treba prekriti celotnega Prekmurja. Če bi s fotonapetostnimi moduli pokrili južne strani streh vseh gospodinjstev v Sloveniji, bi s tem zanje zagotovili celotno potrebo po električni energiji. Pri zgornjem članku pa so sporne predvsem vsote, ki jih avtor navaja.

  • ghz891 18:36 25.julij 2012.

    Dejstvo je da nas enkrat v prihodnosti čaka energijska kriza če ne razvijemo dovolj novih tehnologij in jih uspešno vpeljemo v prakso.

  • korisnik_7251 14:26 24.julij 2012.

    Za celotno količino proizvedene elektrike, se pravi 3500 gigavatnih ur, bi BISOL Group postavil sončne elektrarne v skupni vrednosti 3,3 milijarde evrov. Kar je bistveno manj od 8,6 milijarde, ki jih omenja avtor v članku. Prav tako je treba ...prikaži več ometi v mislih, da se sončne elektrarne amortizirajo na 15 let, termoelektrarne pa na 40 ali 50 let. Če bi se tudi sončne elektrarne amortizirale na tako dolgo obdobje, bi bila proizvodna cena elektrike iz sonca konkurenčna ali cenejša kot tista iz termoelektrarn. V nekaterih državah, kjer se zavedajo prednosti izkoriščanja obnovljivih virov energije, je elektrika iz sonca za gospodinjstva že danes cenejša od konvencionalne elektrike, to so Nemčija, Danska, Italija, Španija, Havaji, Avstralija idr.In še en pomemben dejavnik: sončne elektrarne ne potrebujejo nobenega dodatnega goriva, za katerega bi bilo vsako leto treba odštevati sto milijonske vsote. Tako velika sončna elektrarna bi na letni ravni zahtevala vzdrževanje v vrednosti 0,5

  • mirko 15:22 24.julij 2012.

    Na kateri osnovi si izračunal amortizacijo sončnih celic ? Z 100% subvencionirano ceno za kW/h s strani davkoplačevalcev ? Ali v amortizacijo zajemaš tudi reciklažo ? Dejstvo je, da bo Merklova padla na novih volitvah ravno zaradi napak v energetski ...prikaži veči politiki. Nemške firme bežijo v največji meri iz Nemčije ravno zaradi predrage električne energije. Če bi Nemčija hotela pokriti vse svoje potrebe el. energije z sončnimi celicami, ali bi jim še ostal kakšen kvadratni meter nepokritega zemljišča z sončnimi celicami ? Nemci danes pospešeno gradijo eno veliko termoelektrarno in eno atomsko centralo. Elektro Maribor ti naredi sončno elektrarno na streho zastonj, samo petnajst let je njihova elektrika, reciklaža pa tvoja. Pametno ni kaj. Za kolikšen procent pade izkoristek sončnih celic v petnajstih letih ? Najboljše da pokrijemo z sončnimi celicami celotno prekmurje, hrano pa uvažamo iz nizozemskih rastlinjakov. Japonci so v ponovni zagon spravili rizični atomski centrali zato, ker so tako

  • korisnik_7251 15:38 24.julij 2012.

    Degradacija fotonapetostnih modulov znamke BISOL je izredno nizka. Svetovno priznani laboratoriji, ki podeljuje certifikate ustreznosti in kakovosti, so pri umetni simulaciji staranja naših fotonapetostnih modulov (obdobje 20 let) in zgornji dovoljeni meji degradacije 5 % potrdili izjemno nizke vrednosti, le ...prikaži več 0,5-odstotno degradacijo.

  • patriot5 18:04 24.julij 2012.

    To bi držalo, če ne bi država subvencionirala takšne energije, ki pa jo plačamo s položnicami za elektriko.Pa marsikaj bi še bilo vredu s tem, če bi bila napetost enakomerna in če bi ponoči sijalo sonce. Povej, kako bi ...prikaži več se to obneslo, če na fotovoltaiko priklopimo kakšno večjo firmo. (Kidričevo, Gorenje in še in še takšnih fabrik)Če se dobro spoznaš na sončno energijo najbrž veš, kako velika nihanja so pri pridobivanju te energije in da sama po sebi ne zadošča za ničesar.Lep pozdrav.

  • patriot5 18:11 24.julij 2012.

    BISOL GroupSaj je zelo dobro, da se stvari razvijajo v smeri čiste energije, ampak trenutno še te zadeve niso toliko razvite, da bi bile konkurenčne, predvsem pa dovolj stabilne.V slučaju kakšnega neumnega referenduma bi morda bili primorani prodajati ...prikaži več elektrarne tujcem, ki bi nam drago prodajali elektriko, ki jo sami proizvedemo.V svetu je vedno porast porabe in tudi cene vseh energentov. Če je kdaj smiselno imeti dovolj svoje energije, je sedaj sigurno pravi čas in tudi vedno bo. Kadar bo energije zopet primanjkovalo se lahko celo zgodi, da jo bomo sami proizvajali in zelo drago kupovali. Bolje, da jo imamo tudi višek in jo drago prodajamo državam ,ki je imajo premalo.

  • mirko 18:22 24.julij 2012.

    Jaz vem da ti "okoljevarstveniki " predvsem iz Ljubljane in tiste kotline ne stojijo na trdnih ekonomskih tleh. Večina jih je zaposlenih v javni upravi in uredujejo in pametujejo, kako bi radi živeli v čistem okolju, poleg tega bi pa ...prikaži veča radi imeli lepe plače. Če jim pa vlada vzame 8% plače so pa vsi na nogah in že vihrajo z transparenti po ulicah. To so za mene eni veliki tepci, ki jih nekdo z svojim hujskaštvom uporablja za svoje politične namene.

  • ghz891 18:32 25.julij 2012.

    Naj rajši postavijo nov blok ali nadgradijo nuklearko. Nuklearke so veliko manj nevarne kot elektrarne ki delujejo na premog. Ponavadi noben ne omenja "radioaktivnosti" oziroma izpustov radioaktivnih delcev, ki jo/jih povzroča gorenje premoga, da sploh ne omenjamo ostalih polutantov.<br ...prikaži več />http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/http://www.ornl.gov/info/ornlreview/rev26-34/text/colmain.htmlhttp://www.ornl.gov/info/reports/1977/3445605115087.pdfhttp://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source#US_Department_of_Energy_estimatesDrugače bomo že na primeru Nemčije v prihodnjih nekaj letih videli kako se obnese strategija obnovljivih virov... Zanimive so mogoče tudi alge ki proizvajajo vodik http://en.wikipedia.org/wiki/Biohydrogen_reactor čeprav bi bila v najbolj optimističnih napovedih cena nad današnjo ceno bencina.http://www.guardian.co.uk/environment/2012/jul/09/nuc

  • korisnik_7251 20:05 24.julij 2012.

    Gospod Mirko, BISOL Group je skupina, ki ima sedež v Latkovi vasi pri Preboldu. Večinski lastnik in predsednik uprave ni v nikakršni sorodstveni vezi z gospodom Svetlikom.

  • zigc0601 13:25 25.julij 2012.

    @BISOL Group: Kljub temu da imam malo fotovoltaično elektrarno in sem s tem kao ekolog me zanima kako bi vi napajali Slovenijo z elektriko ponoči, kako bi držali frekvenco omrežja,...? Bodimo realni zamenjava termoelektrarn trenutno ni mogoča! Tudi danci so ...prikaži večso se z vetrnimi elektrarnami močno opekli, saj morajo v času brezvetrja kupovati 5 krat dražjo elektriko iz tujine in zato se je cena elektrike gospodinjstvom močno povečala!

  • ghz891 18:33 25.julij 2012.

    lear-waste-burning-reactorŠe en razlog za jedrsko energijo. Seveda tudi fizija ni ravno neskončen vir energije v najboljših primerih lahko bi trajala nekaj 100 ali 1000 let. Edina za zdaj znana dobra dolgoročna rešitev so sončne celice izven zemljine atmosfere ali pa fuzija.

  • mirko 18:15 24.julij 2012.

    Bisol group. To je tista firma iz Idrije, njen lastink in direktor je pa brat bivšega ministra Svetlika, ki je dobilo bajna nepovratna sredsta s strani države v Pahorjevi vladi. Pa tudi v ZDA ima neke svoje firme, verjetno slamnate, ...prikaži več, preko katerih potekajo finančne transakcije za zamegljevanje sumljivih poslov.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.