Slovenija
8849 ogledov

Pogrebnik: "Danes je pogreb družabni dogodek"

Komentarjev 35
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Avatar NickMason
    NickMason 12:26 02.julij 2023.

    V mladosti se srečuješ s prijatelji v gostilnah,v starosti pa na pogrebih,tako je bilo in še bo.

  • PasjaProcesija 08:43 02.julij 2023.

    Pred kratkim je bilo govora o komisijah za presojo upravičenosti do evtanazije. Pogrebnik je profil ljudi, ki sodi tja. Filozofi, psihologi itd. to ne morejo biti. Takšen neizkušen profil bi zgolj uveljavljal svojo voljo, ki bi po pravilu bila drugačna ...prikaži več od kakršnihkoli utečenih tirnic. Podobno se dogaja sodnikom na športnih prireditvah - če ima samo možnost vpogleda v počasen posnetek dogajanja, bo zelo verjetno spremenil svojo odločitev. Četudi je lahko bila prvotna odločitev pravilna.

    • vzev 09:30 02.julij 2023.

      Kakšno zvezo ima pa pogrebnik z tistim kaj se dogaja pred smrtjo. Pogrebnik nima nobene veze z evtanazijo. Razen to, da lahko pove, da mu je lažje pobrati truplo osebe, ki mirno umre z injekcijo, kot pa tistega, ki se ...prikaži več je obesil, ustrelil ali pa vrgel pod vlak.

    • PasjaProcesija 09:45 02.julij 2023.

      Ne. Gledaš gozd in zato ne vidiš dreves. Obstaja neskončno odtenkov smrti, od katerih mnoge spoznaš šele ob stiku s svojci. Smrt je lahko olajšanje ali pa breme in šok, ki okolico ujame nepripravljeno. Grdo ali pa ne, še najmanj ...prikaži več pomemben je v celotni zgodbi mrlič. Če svojec umrlega nima čustev kot kamen, se bo po smrti najbrž določeno obdobje soočal s čustvenim vrtiljakom. Pogrebniki imajo opravka s svojci. Gre za obračun s sabo, življenje izstavlja račun. Človek je več kot samo meso in kosti.

    • vzev 09:54 02.julij 2023.

      In kaj mene briga, kaj se bo zgodilo z okolico ob moji smrti? To je moja stvar in evtanazija bi morala biti moja odločitev. Svojci s tem nimajo nobene veze. Tako kot ne pogrebnik. Njegovo delo je samo, da poskrbi ...prikaži več za mojo truplo, ne pa da se odloča kako bom jaz umrl. Zato pa je potrebno evtanazijo čim bolj poenostavit, da vsak, ki jo želi gre čez enostaven postopek.

    • vzev 09:56 02.julij 2023.

      In dejansko je evtanazija precej manjši šok, kot pa da sorodnik najde, svojo ljubljeno osebo obešeno na štriku, z metkom v glavi, ali pa mu pridejo policisti povedati, da se je vrgel pod vlak.

    • PasjaProcesija 10:07 02.julij 2023.

      Gledava iz različnih perspektiv. Tvoja je sebična, moja je družbena/družabna. Iz tebe govori projekcija svojih občutkov nemoči, ki jih nekoč prinese pešanje moči. Ljudje se ne bojijo smrti, bojijo se umiranja in morebitnih bolečin, ki jih ta proces prinaša. To ...prikaži več je sebična perspektiva. V družbo usmerjena perspektiva pa pomisli tudi na svojce in okolico, ki se bo z izgubo soočala. Odgovoren človek, ki ga smrt ne preseneti, bo okolico prej pripravil na svoj odhod. Pa naj bo ta predvidljiv ali ne.

    • vzev 11:37 02.julij 2023.

      Ravno sebično je, da zaradi svojega prepričanja, drugega siliš v trapljenje. In dejansko je za svojce in okolico, slabše videti kako ljubljena oseba trpi in se muči. In kako bo odgovoren človek sedaj povedal svoji družini, da ne želi več ...prikaži več trpeti in se bo zato nasleden teden obesil? Niče tega ne bo naredil. Če bi imel možnost evtanazije, pa se bodo o tem vsekakor pogovorili.

    • PasjaProcesija 11:50 02.julij 2023.

      Ne izkazujem svojega prepričanja in nikogar ne silim v trpljenje. Nisem niti napisal, da sem proti evtanaziji. To je tvoj sklep, ker ti nisem pritrdil. Moje prepričanje je nepomembno. Nihamo pa med dvema skrajnostima. Najprej ne bi smel biti evtanaziran ...prikaži več nihče, potem pa bi lahko/morali bili vsi. Slednja možnost je zelo nevarna. Misliš, da res nadzoruješ svojih misli? Misli so produkt dražljajev iz okolice. Predčasen odhod se prefinjeno že propagira, ker naj bi človek s tem naredil nekaj dobrega.

    • Kmodri 13:08 02.julij 2023.

      Pogrebnik ima z evtanazijo konflikt interesov. V njegovem interesu je, da opravi čim več pogrebov, zato pogrebnik nima kaj iskati pri evtanaziji! Mimogrede, Pasji si pogrebnik ali pa delaš zanj?

    • PasjaProcesija 13:23 02.julij 2023.

      Ne pričakujem, da bi bil pogrebnik v komisiji za svoj rejon. Čimveč pogrebov? Opravil jih bo enako število, vprašanje je samo kdaj ;) Ne, nisem pogrebnik in v nikakršni obliki ne opravljam temu sorodnega dela.

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 09:47 02.julij 2023.

    Meni se zdijo pogrebi načičkane procesije, ki so popolnoma brez veze. Slovo od pokojnika je lahko tudi intimno, brez pompa in ceremonije. Polna usta so nas neke trajnosti in zelenih prehodov, na pogrebih pa nažigamo na polno z materializmom. Moj ...prikaži večj prijatelj si je zaželel pogreb z raztrosom pepela na neoznačen grob, ob prisotnosti žene in brata. Želja se mu je uresničila. Jaz sem razumel, ostali znanci in prijatelji so pa butasto gledali, ker ni bilo pogreba.

    • Igxigx 10:20 02.julij 2023.

      Enim je v uteho, če vedo, kam iti prižgat svečo. Ali pa samo malo postat in pomeditirat pri grobu. Ne vidim nič slabega v tem.

    • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 10:55 02.julij 2023.

      Ne moreš prižgati sveče doma na polici ob sliki pokojnika? Se ne moreš spominjati nekoga, brez da bi kuril vosek in proizvajal ogljikov dioksid? Še vedno pravim, da so pogrebi in po-pogrebne storitve zgolj molzenje denarja. Ljudje pa dajejo veliko ...prikaži več denarja za mrtve, premalo za žive.

    • PasjaProcesija 11:13 02.julij 2023.

      Pokop ali druga oblika dostojnega slovesa naj bi bila ena glavnih razlik med ljudmi in živalmi. Način slovesa se lahko močno razlikuje. Obstaja recimo t.i. nebeški pokop, ob katerem se mrliča položi na dvignjen oder, tam pa je prepuščen mrhovinarjem. ...prikaži več Ko jastrebi trgajo meso in z njim letijo v nebo, je za nekatere kulture simbol vnebohoda. Pri nas bi šel za kaj takega v zapor... Pravilno je obeležiti tudi smrt, načini se pa lahko razlikujejo. In rože se nosi živim, potem jih nosiš samemu sebi.

    • Igxigx 11:30 02.julij 2023.

      @ Bonifacij Lahko jo prizgeš kjer koli. Lahko je sploh ne. Eni tako, drugi drugače. Napisal sem, da v tem ne vidim nič slabega. Kako se sam spominjam svojih, kako za njimi žalujem, ti pa ne mislim razlagat, ker so ...prikaži več to moje osebne stvari.

    • Igxigx 11:35 02.julij 2023.

      P.S. Morda bos spremenil svoje mnenje, ko bos pokopal svoje starše. Ali bognedaj svojega otroka. Dvomim, da bos imel na te stvari takrat še tak pišmevuhovski pogled.

    • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 12:24 02.julij 2023.

      Kaj se qurac vtikuješ vame? Komentiral sem članek. Upam, da ti vsi tvoji čimprej pocrkajo, da boš potem lahko po tvoje žaloval. Preklet sekret od človeka.

    • Igxigx 13:08 02.julij 2023.

      Samp haupt idiot se spušča na tak nivo. Lepo, da si se zbrisal od tu. Zbriši se še s tega sveta. Brez takih idotov bo svet lepši.

  • kapibara1 17:04 02.julij 2023.

    Svetujem ogled filma Zeleno sonce.. pa bo ideja o pokopu in stroških, kuj bolj jasna..

  • Kmodri 13:05 02.julij 2023.

    Je pa zanimivo, da je potrebna dejavnost opredeljena kot komunalna dejavnost! Kot, da je človek po smrti odpadek brez dostojanstva!

    • PasjaProcesija 13:35 02.julij 2023.

      Kaj pa je komunalno? Beseda v izvoru pomeni skupnost. Za primerjavo v tvoji smeri, komunalni odpadki (odpadki prebivalstva) se razlikujejo od industrijskih odpadkov. Kar se pa mrliča kot odpadka tiče - to bi postal, če zanj ne bi bilo poskrbljeno. ...prikaži več Ker s tem tempom bomo res prišli do tega, da bi ljudje mrliče puščali na ulicah. Kaj še sledi? Podgane, kuga in kolera kot posledica? Mislim, da ni potrbe po dodatnem zapletanju.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:36 02.julij 2023.

    Moraš biti malo poseben, da lahko opravljaš tak poklic.

  • Kmodri 13:15 02.julij 2023.

    Evtanazijo je zlorabila nacistična Nemčija za potrebe evgenike. In še se bo znova zlorabila! Na Nizozemskem so po nalogu sodišča prisilno evtanizirati pacienta z hudo obliko Alzhaimerja. Ko je bil še priseben se je opredelil, da se ga evtanizira, ko ...prikaži več se bo bolezen izrazito poslabša in bo njegovo življenje nevzdržno. Kljub izredni demenci se je premislil in vztrajal, da želi živeti. Sodišče še s tem ni strinjalo in odredilo evtanazijo!

    • vzev 13:27 02.julij 2023.

      Takoj podpišem, da me evtanazirajo v primeru demence. Kaj je to narobe? Podpišeš ko si priseben, sam odgovarjaš za svoje življenje? Ko imaš enkrat demenco pa tako nisi več priseben, da bi vedel kaj govoriš.

    • Kmodri 17:51 02.julij 2023.

      To seveda ne drži za vse. Trenutno lahko izraziš voljo. Tudi neprištevni sodišče dovoli zagovarjanje...

    • Igxigx 22:39 02.julij 2023.

      Vzev, ni čisto tako. Sem imel opraviti z dementno osebo. Določenih stvari res ni vedela, kakšne druge pa še kako dobro.

  • Kmodri 10:29 02.julij 2023.

    Gre monopol z mastnim zasluškarstvom! In zato se pogreb propagira kot neki več!

    • PasjaProcesija 10:47 02.julij 2023.

      ??? Stoji za tem Gates, Obama ali Schwab? Odpri socialno podjetje, da razbiješ ta monopolni kapitalizem. Ceneje je svojca zagrebsti na vrtu ali predelati v salame... Daj, cene se začnejo nekje pri 1000 EUR, nekaj pade še na pogostitev. Načeloma ...prikaži več plačilo po porabi. Je narobe, da se sorodstvo ob odhodu enega svojih zbere in si začrta novo pot naprej? Je narobe, da si ob odhodu človek vzame trenutek za soočanje s svojo notranjostjo? Če se pa kaj propagira, so to pogrebi hišnih ljubljenčkov.

    • Kmodri 13:03 02.julij 2023.

      Pasji, nobeden od teh, pač država regulira pogrebno dejavnost na način, da je za pogreb obvezno najeti firmo in opraviti pogreb na pokopališču. Za klasičen pogreb s krsto je to smiselno in prav. Medtem ko za žarni pogreb ni nobenega ...prikaži več sanitarnega zadržka. Tako bi lahko postavil žarni grob na vrtu in postavil primerno obeležje! Za samo slovesnost najameš duhovnika, povabiš vse svojce. Zaradi mene lahko tudi uvedejo inšpekcijo za prej navedeno! Še Trump ima na svoji parceli mesto za svoj grob!

    • Kmodri 13:18 02.julij 2023.

      Ko so Tumpa vprašali zakaj ima na svoji parceli rezerven plac za grob, je odvrnil, da ni nobene potrebe, da bi njegovi dediči plačevali prostor za najeti grob ali kupovali zato parcelo!

    • PasjaProcesija 13:18 02.julij 2023.

      Upam, da bi vsaj kremiranje še vedno potekalo v licenciranih ustanovah in ne bi bilo podvrženo morebitnim sezonskim prepovedim kurjenja kresov in podobnim okoliščinam :) Najbrž imaš v mislih mesto za raztros pepela. Ta ureditev ima pomanjkljivosti, jo pa razumem. ...prikaži več Nekdo bi recimo lahko taščin pepel stresel na gnoj, oz. na mestu raztrosa postavil svinjak. Potem je tu pepel kriminalcev, kontroverznih osebnosti itd. Z obstoječo ureditvijo se njihovim pristašem preprečuje zbiranja na "svetem" kraju.

  • Boschtjan Zupanchich 07:44 02.julij 2023.

    Kaj naklada brezvezne stvari , .... moralo bi biti skoraj tako kot imajo to zblojeni "jehovci" , in sicer : Pri rojstvu otroka je nujno žalovanje, ker bo ta žal moral pretrpeti še celotno trpljenje skozi inkarnacijo , ob smrti ...prikaži več pa bi se morali veseliti, ker je umrli tedaj rešen največjih muk , razen pri samomorih, ali pa pri nenavadnih smrtih . Mi smo se tudi podružili ob pogrebu sorodnikov, ker drugače nismo imeli časa , ker moramo delati zaradi onih ki Nič ne delajo , torej parazitov v pisarnah

    • Boschtjan Zupanchich 07:45 02.julij 2023.

      No, eni pa delajo cele dneve Zaradi pohlepa , eni pa zaradi nevednosti iz nepoučenosti o Bistvu tuzemske inkarnacije !!! ! !!! Oboji pa so žal zavedeni.

    • www 09:35 02.julij 2023.

      Stari, poisci si pomoc.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.