Slovenija
882 ogledov

Fotograf oglobljen, ker je v Ljubljani slikal policista

Policija in fotograf (ne uporabljaj!) Uroš Abram
Fotograf Mladine je fotografiral policista, ki sta globila starejšega kolesarja. Zato mora sedaj kazen plačati še sam. Policiste sme med postopkom sicer fotografirati prav vsakdo.

Fotografa Uroša Abrama, ki dela za Mladino, je sodišče spoznalo za krivega, da je pred dvema letoma kršil zakon in grobo posegel v policijski postopek, ker je na javnem kraju sredi Ljubljane fotografiral, kako sta policist in policistka pisala kazen nekemu kolesarju. 

Policist je zato legitimiral še Abrama in mu spisal kazen, saj da ni upošteval njegovih navodil. Sodišče je dalo v obravnavi policistu prav, med drugim pa v sodbi ljubljanskega sodišča piše tudi, da je fotograf "na podlagi obnašanja" (med drugim je imel sončna očal, brado in temnejša oblačila, v bližini pa so bile trgovine) vzbujal sum, da bo storil kaznivo dejanje ali prekršek. 

Abram je še vedno prepričan, da je so bili policistovi argumenti proti njemu privlečeni za lase in tekom postopka še dodatno spreminjani.

Sama s prtljago na balanci globila kolesarja s prtljago na balanci

"Na terasi lokala sem sedel kot fotoreporter in pil kavico, ko sem opazil, kako sta v bližini policista na kolesu ustavila starejšega gospoda, prav tako na kolesu," je Abram pojasnil za Žurnal24. 

"Začela sta mu pisati kazen, ker je imel na krmilu aktovko, in zato naj ne bi varno upravljal s kolesom. A tudi policista sta imela med vožnjo na balancah privezani čeladi, saj sta se mimo mene pripeljala brez njih na glavi. Prizor, se mi je zdel zanimiv, zato sem stopil na pločnik, torej na javno površino in napravil tri fotografije. Takoj nato je pričel policist kričati nad menoj. Zahteval je mojo osebno izkaznico, nato pa je takoj pričel pisati kazen."

Policistov izgovor je takrat bil, da naj fotograf ne bi spoštoval zasebnosti ustavljenega kolesarja in celo, da naj bi Abram fotografiral osebne podatke v plačilnem nalogu, kar pa Abram ostro zanika, saj je stal daleč stran, prav tako ustavljeni kolesar od policista ni zahteval nikakršne zaščite, kot sicer glede takšnih primerov izrecno zahteva zakon. 

Ker je Abram na podlagi izdanega plačilnega naloga zahteval sodno varstvo, je zadeva prišla na sodno obravnavo, kjer se je očitek spremenil v to, da ni spoštoval ukaza uradne osebe.

"Po dveh letih se res ne morem do potankosti spominjati, ali mi je policist takrat ukazal, naj takoj preneham fotografirati, sem pa skoraj prepričan, da ne, saj ne vem, v kateri točki bi to zahteval od mene."

Sodišče je v obravnavi sledilo argumentom policije in je Abramu zaradi neupoštevanja policistove odredbe prisodilo denarno kazen 330 evrov, plačati mora tudi sodne stroške. Na odločitev se glede na pravni poduk ne more pritožiti, vendar je Abram prepričan, da zgodbe še ni konec, saj mu je več pravnih strokovnjakov pritrdilo, da policist ni storil prav, ko mu je zaukazal prenehanje fotografiranja. 

Pooblaščenka: policist le izjemoma lahko omeji svobodo do fotografiranja

Kot je za TV Slovenija poudarila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, je fotografiranje policistov pri izvajanju njihovih javnih pooblastil ustavna pravica vsakega državljana, ne le novinarjev. To pravico je mogoče le izjemoma omejiti, je še opozorila. 

Robert Ferenc z Generalne policijske uprave pa je nasprotno poudaril, da so v tem primeru obstajale "okoliščine, v katerih je policist ocenil, da gre za motenje oziroma oviranje policijskega postopka, zato je od osebe zahteval določena ravnanja, ki jih ta oseba ni upoštevala."

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 23
  • BojanBojan 21:56 20.junij 2016.

    Najbolj zaskrbljujoče je, kako je država (sodišče) zaščitniško do svojih uslužbenev (policistov).Zagovor policista je neverjeten. Kot da je na patrulji v Bronxu ali Kabulu. In sodnik to potrdi. Farsa od farse.Sramota za "evropsko" državo. Sodstvo je ...prikaži več še vedno v letu 1972....

  • zujko 20:09 20.junij 2016.

    ime policista Anže????

  • OneCent 05:26 20.junij 2016.

    Še večji problem kot obnašanje policista, se mi zdi delovanje sodnika ali sodnice. Kadar v sodbi zasledim besedno zvezo "sodišče je v celoti sledilo navedbam policista", vem da je pravica šla na dopust, sodnikovi možgani pa z njo. Da sodnik ...prikaži več sprejme takšne bedaste argumente policista kot relevantne, samo kaže stanje njegovih zakrnelih možganov.