Slovenija
104 ogledov

Namesto po komandantu Stanetu po Peperku

Vojašnica Franca Rozmana-Staneta MORS
Minister za obrambo Aleš Hojs je včeraj preimenoval še tri vojašnice. Med drugim je bila preimenovana tudi ljubljanska vojašnica, poimenovana po partizanu Francu Rozmanu - Stanetu. Zdaj nosi ime po teritorialcu Edvardu Peperku.

Minister za obrambo Aleš Hojs je včeraj podpisal odredbe o preimenovanju treh vojašnic slovenske vojske. Ena se bo po novem imenovala po slovenski teritorialni obrambi, dve pa po padlima med osamosvojitveno vojno.

Tako se tudi ljubljanska vojašnica Franca Rozmana - Staneta namesto po partizanskem heroju od včeraj imenuje po prejemniku častnega znaka svobode Republike Slovenije, teritorialcu Edvardu Peperku.

Kot so razložili na straneh ministrstva za obrambo, je bil pripadnik teritorialne obrambe Peperko ena prvih žrtev v vojni za Slovenijo, smrtno ranjen je bil v spopadu v Trzinu. Kot je razvidno na spletni strani ministrstva za obrambo, vojašnica od včeraj že nosi novo ime.

Tri preimenovali že prejšnji teden

Kip Franca Rozmana-Staneta v Novem mestu | Avtor: Andrejj / Wikipedia Andrejj / Wikipedia
Poleg tega se je vojašnica Šentvid preimenovala v Vojašnico slovenske teritorialne obrambe, vojašnica Pivka pa v Vojašnico Stanislava Požarja. "Stanislav Požar je kot zaposleni v vojašnici v Pivki iz tankov JLA odstranil udarne igle in jih tako onesposobil. 2. julija 1991 se je z osebnim avtomobilom peljal po bližnji magistralni cesti mimo vojašnice, kjer ga je pripadnik JLA smrtno ranil s strelnim orožjem," so zapisali na spletni strani ministrstva.

Preimenovanje vojašnic sodi v drugi sklop poimenovanja vojašnic po teritorialni obrambi in padlih v osamosvojitveni vojni ob dnevu državnosti. Prve tri so preimenovali prejšnji teden.

Komentarjev 8
  • Oxxo 19:55 29.junij 2012.

    Hojs je še en strel v prazno na MORS... ne vem, kdaj bo MORS dobil ustrezno strokovno podkovano osebo... pa ne samo profesorja in teoretika (Jelušičeva)... ter vodovodarja in cestarja (Hojs)...

  • Oxxo 22:25 28.junij 2012.

    Karel Erjavec bo naredil NIČ! Prodana duša! Izdal je svoje volilce na celi črti!Zagovornik ponarejanja itd. Karel je po tem mandatu zgodovina...

  • Avatar atojeto
    atojeto 09:01 28.junij 2012.

    Koliko nas stanejo ta preimenovanja?