Slovenija
61 ogledov

Francija bi od Slovenije želela okrepitev na misiji

vojska Žurnal24 main
Po tem ko je Francija v torek zaprosila vse članice Evropske unije za vojaško pomoč v tujini in v boju proti skrajni Islamski državi, je vse bolj jasno, kako bi lahko sodelovala Slovenija.

Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je v intervjuju za Delo namreč že izpostavil, da je včeraj francoski veleposlanik v Ljubljani na ministrstvo prinesel uradno prošnjo za pomoč v skladu 42.7 členom z Lizbonsko pogodbo, v skladu s katero Francija od Slovenije želi razbremenitev vojaških sil v tujini.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve, je Francija Slovenijo zaprosila za pomoč v obstoječih OZN ali EU misijah na območju Centralnoafriške republike ali Malija. Slovenija s tremi inštruktorji na misiji EU v Maliju že sodeluje, na območju Centralnoafriške republike pa je bila leta 2009 prisotna s 13 vojaki izvidniškega oddelka enote za specialno delovanje.

Odločitev bo zagotovo morala potrditi še vlada

To možnost je poleg izmenjave obveščevalnih podatkov predvidevala že obrambna ministrica Andreja Katič, ki je v Bruslju že povedala, da bodo o smiselnosti okrepitve prisotnosti v Maliju govorili tudi s slovenskimi inštruktorji v Maliju. Vsakršno odločitev o pomoči Franciji pa bo morala predhodno sprejeti še vlada. V primeru, da gre za nove misije pa na ministrstvu za obrambo izpostavljajo še obvezno potrditev v državnem zboru.

Francija bo sicer z vsako članico Evropske unije pomoč usklajevala bilateralno in vsako državo zaprosila za sodelovanje po njenih zmožnosti. Za Slovenijo je namreč že od vsega začetka jasno, da pri letalskih napadih na skrajneže Islamske države ne bo sodelovala, saj ustreznih letal Slovenija nima.

Komentarjev 16
  • 108 23:03 20.november 2015.

    Europe should to defend Slovenia, not France. The French people defend themselves. When the Balkans will fall, then fall the whole of Europe. By the way, I don't care about the rest of Europe, coz they are traitors. They want ...prikaži več to finish the Schengen Area at this moment! When they idiots invite barbarians to Europe. Another time they leave the countries in their opinion are not importants. They will close their borders, and what's the next? What's the next with the migrants? So me and my friends are ready for join to your army. Many of us fought in Afghanistan and Irak, so we have an experience. By the way http://www.slovenskavojska.si/en/public-affairs/news/news-single/nov/compact-eagle-flies-to-poland/ Lep pozdrav iz Poljska

  • KOJAK 21:13 20.november 2015.

    In kaj je kaj takega rekel... dobro poslušaj kaj reče. V bistvu vsak sliši kar si želi.

  • Žurnalček 18:36 20.november 2015.

    Gospoda Francozi , nimate vi v Siriji in Iraku kaj početi , kaj šele da vabite druge v kršenja ozemeljske nedotakljivosti po OZN teritorij drugih mednarodno priznanih držav m, brez povabila LEGALNE VLADE te države . Sirija je za pomoč ...prikaži več prosila Rusijo , še enkrat RUSIJO in nobenega drugega in samo oni lahko vstopajo čez mejo te države !!!! Upajmo da je naš gos. madg. prava Cerar vsaj toliko podkovan o mednarodnem pravu , da vas bo dal na ku.ac !