Svet
6 ogledov

Francija se bo pridružila obstreljevanju Islamske države v Siriji

Francois Hollande Profimedias
Francoske zračne sile bodo razširile obstreljevanje ciljev Islamske države tudi na Sirijo.

Francoski predsednik Francois Hollande je vojaškim silam ukazal naj začnejo priprave za zračne napade na cilje Islamske države v Siriji, poroča BBC.

Hollande je na novinarski konferenci napovedal, da bo Francija v torek začela izvajati izvidniške prelete nad položaji Islamske države v Siriji. Skrajneže naj bi napadli z zračnimi silami, ne pa tudi s kopenskimi silami.

Po podatkih Združenih narodov je bilo v Siriji unitih 220 tisoč ljudi, devet milijonov jih je razseljenih.

Francija je prva država, ki se je pri napadih na cilje Islamske države pridružila ZDA, vendar so francoske zračne sile doslej obstreljevale le cilje v Iraku. Francija je menila, da bi z napadi v Siriji  oslabila upornike, ki se borijo proti režimi predsednika Bašarja al Asada. Francija upornikom, ki se borijo proti Asadivem režimu zagotavlja orožje.

Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva ima IS med 20.000 in 30.000 borcev. Ameriške zračne sile so ob podpori arabskih zaveznic položaje Islamske države znotraj Sirije prvič obstreljevale pred slabim letom. Pred tem so se osredotočali na cilje v Iraku. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.