Svet
18 ogledov

Francija uveljavila pravila proti presuhim manekenkam

modna revija Celine Žurnal24 main
Francoske manekenke bodo lahko na pisto stopile le s potrdilom zdravnika.

Francoske manekenke bodo morale z zdravniškim certifikatom potrditi, da so zdrave in sposobne delati. To od njih zahteva nov zakon, po katerem bodo morali biti zdravniki posebej pozorni na indeks telesne mase glede na starost. Podobno zakonodajo so sprejeli že v Italiji in Španiji, kjer so tudi določili spodnjo mejo ITM.

Francosko ministrstvo za zdravje skuša z ukrepi preprečiti promocijo nedosegljivih lepotnih idealov in preprečiti anoreksijo med mladimi."Izpostavljanje mladih nerealističnim podobam teles vodi v slabo samopodobo, kar lahko vpliva na vedenje, povezano z zdravjem," je ob uveljavitvi zakona dejala francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine.

Od oktobra označene tudi retuširane slike

Z oktobrom bodo v Franciji uvedli še dodatni ukrep po katerem bodo morali biti v revijah, oglasih in na spletnih straneh, fotografije na katerih so modeli retuširani, posebej označene.V nasprotnem primeru jim grozi €37,500 evrov kazni ali odvzem 30 odstotkov dobička od oglasa.
 

Agencijam, ki novih pravil ne bodo spoštovale, grozi €75,000 kazni, agentom pa do šet mesecev zaporne kazni.

V Franciji za anoreksijo trpi okoli 40.000 ljudi, od tega 90 odstotkov deklet in žensk. To ponavadi kronično bolezen običajno diagnosticirajo pri ženskah med 15. in 19. letom starosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.