Svet
26 ogledov

Francija voli predsednika, Evropa je na trnih

Francija in volitve EPA
Francija v prvem krogu volitev izbira novega predsednika, medtem ko po državi vladajo zelo strogi varnostni ukrepi. Zadnje ankete pravijo, da bosta v drugem krogu med seboj jezike še enkrat prekrižala desničarka Marie Le Pen in mladi Emmanuel Macron.

Za varnost po francoskih ulicah skrbi kar 50.000 policistov in še sedem tisoč vojakov, ki želijo vnaprej preprečiti napad, kot se je zgodil sredi tedna na Elizejskih poljanah v Parizu, ko je pripadnik IS s kalašnikovko napadel skupino policistov in enega ubil. 

Prav v znamenju boja proti terorizmu se je volilna kampanja tudi sklenila, volivci pa so po dnevu sobotnega premisleka danes pozvani, da do 20. ure oddajo svoj glas. Zadnje ankete so največjo podporo kazale konservativcu Francoisu Filonu, skrajni desničarki Marine Le Pen, liberalno usmerjenemu Emmanuelu Macronu in skrajnemu levičarju Jean-Lucu Melenchonu.

Emmanuel Macron z družino | Avtor: EPA EPA
Velika večina anket v ospredje po prvem krogu uvršča 39-letnega Macrona in 48-letna Le Penovo, ki se bosta tako najverjetneje znova srečala v drugem krogu 7. maja. To bi pomenilo, da bosta kandidata tradicionalnih strank, konservativcev in socialistov prvič po dolgih letih izločena iz volilne tekme že v prvem krogu.

Kam se bo zasukal galski petelin?

Volitve v Franciji podrobno spremlja ves svet, še posebej skrbo pa v Evropski uniji, saj bo izid v marsičem vplival na nadaljnji status druge največje članice v že tako zaradi brexita oslabljeni povezavi.

Marine Le Pen | Avtor: EPA EPA
Populistična Le Penova, sicer evroposlanka, je tako napovedovala, da bo v primeru zmage zaprla meje in Francijo popeljala iz Unije, medtem ko neodvisni kandidat Macron stavi na okrevanje ekonomije, ki pa da je možno le znotraj močne evropske povezave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • boogin1 17:36 23.april 2017.

    Kdo je na trnih ? Poblazneli populistični ekstremni levičarji.

  • Avatar čavez
    čavez 13:07 23.april 2017.

    Marie Le Pen ZMAGAJ.

  • Tupamaros 10:07 23.april 2017.

    Ker so francoski volivci po dolgoletnem umskem pohabljanju podobni našim se bodo odločili za socialista in gnilo impotentno verzijo socializma.