Svet
10 ogledov

Strah pred terorizmom Francijo obrnil v desno

Marion Marechal-Le Pen EPA
Nacionalna fronta je dosegla rekorden uspeh na francoskih regionalnih volitvah.

Skrajno desničarska Nacionalna fronta (FN) je v včerajšnjem prvem krogu regionalnih volitev v Franciji dosegla rekordno visoke rezultate. Zanjo je glede na rezultate vzporednih volitev glasovalo med 27,2 in 30,8 odstotka volivcev, s čimer je zasedla prvo mesto.

Na volišča se je odpravila približno polovica od okoli 45 milijonov volivcev. Drugi krog volitev bo potekal naslednjo nedeljo. 

Nicolas Sarkozy | Avtor: EPA EPA
Za desno opozicijo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je po prvih ocenah volilo med 27 in 27,4 odstotka glasujočih. Vladajoči socialisti, iz vrst katerih izhaja tudi predsednik republike Francois Hollande, so po prvih projekcijah dobili med 22,7 in 23,5 odstotka glasov.

FN prvo mesto v šestih od 13 regij

Prve ocene kažejo, da je FN osvojila prvo mesto v najmanj šestih od 13 regij v državi. Njena voditeljica Marine Le Pen, ki je kandidirala v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, je dobila 40 odstotkov glasov.

Prav tako dobro se je odrezala njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen, za katero je glasovalo 41 odstotkov volivcev v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. Z rezultatoma sta podrli rekord stranke.

Volitve so v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu potekale pod ostrim varnostnim nadzorom. Dogodki 13. novembra so sicer močno vplivali na porast podpore FN.

Na volišča se je odpravila približno polovica od okoli 45 milijonov volivcev. Drugi krog volitev bo potekal naslednjo nedeljo. 

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:12 07.december 2015.

    Vse bolj iz Evrope postajamo Orbanopa.

  • Milan Novak 08:45 07.december 2015.

    Evropa počasi prihaja k pameti !!!

  • samo.jst 08:29 07.december 2015.

    ...medijska enostranskost. Konstantno pozabljajo, da se ogromno stvari nabira že leta in leta. Odkar so pričeli ti migrantski vpadi je razglabljanje o finančni krizi in spošni brezposelnosti kar zamrlo... ni pa bilo rešeno! Še vedno je v Sloveniji 110k+ brezposelnih ...prikaži več in veliko od teh je mladih in izobraženih, Grčija ima 330miljard dolga, Španija, Italija itd niso na zeleni veji in Bruselski birokrati požirajo denar z veliko žlico za...no, nihče ne ve zakaj točno, saj razen trepljanja po ramenih in medlih izjav niso sposobni. Kdor misli, da je za vzpon desnice krivo dogajanje v zadnjih mesecih ima delno prav... vendar se mora zavedati, da je to le vrh ledene gore. Glavni razlog je razočaranje, ki se nabira že leta in leta.