Šport
111 ogledov

Francozom dovolj točka za prvo mesto

euro 2016, Francija, Švica EPA
Tretje kolo v skupini A se je končalo z remijem med Francijo in Švico, Albanija je premagala Romunijo.

Francoska reprezentanca se je v tretje kolo podala s polnim izkupičkom, galski petelini so si obe zmagi priigrali šele v zadnjih minutah dvobojev z Romunijo in Albanijo. Prvo mesto bi jim lahko tokrat z zmago preprečili Švicarji, ki so uvodoma premagali Albance, sledil pa je remi proti Romunom.

Prvo veliko priložnost so imeli po kotu Švicarji, Fabian Schär je z glavo žogo podaljšal na drugo vratnico, kjer je ob Johanu Djourouju nespretno reagiral Paul Pogba in okroglo usnje skoraj spravil v lastno mrežo. Naposled so Francozi žogo le uspeli izbiti. Selektor Didier Deschamps je sicer kar nekoliko premešal prvo postavo, najverjetneje že z mislijo na osmino finala. Med tistimi, ki so obsedeli, je bil tudi dvakratni strelec Francije in doslej tudi najboljši član galskih petelinov Dimitri Payet.

V 12. in 13. minuti je Pogba zagrozil tudi na drugi strani zelenice. Ob prvem njegovem strelu je slabše posredoval Yann Sommer, žoga se je od njegovik rok odbila v prečko, ob drugem poizkusu pa je švicarski vratar posredoval odlično in žogo po strelu s šestih metrov z leve strani poslal v kot. Pogba je bil še naprej nevaren, v 17. minuti je sprožil s precejšnje oddaljenosti, žoga pa je znova zadela prečko in se nato odbila v golavt.

Francozi so bili podjetnejši, a kaj več kot nekaj zaporednih kotov si v naslednjih minutah niso uspeli priigrati. Kasneje so Švicarji vzpostavili ravnotežje na igrišču, druga polovica prvega polčasa pa je minila brez priložnosti.

Drugi polčas se je začel z nenevarnim strelom Andreja-Pierra Gignaca, kljub boljši igri Švicarjev pa so Francozi v 57. minuti izpeljali bolj nevarno akcijo. Po podaji Antoina Griezmanna je Gignac prvemu vrnil žogo, ta pa je z roba kazenskega prostora ciljal v levi zgornji kot, a je Sommer dobro posredoval.

V 62. minuti je ob odobravanju francoskih navijačev vstopil Payet. Trenutno prvi mož francoske izbrane vrste je bil 13 minut kasneje izjemno blizu svojega tretjega zadetka na tem EP. Po fenomenalnem pobegu Bacaryja Sagnaja po desni strani in njegovi podaji na drugo stran kazenskega prostora, je iz prve z volejem sprožil Payet in zadel prečko, žoga pa se je nato odbila pred švicarski gol. Payet je z 20 metrov streljal še v 80. minuti, a je tokrat okroglo usnje poletelo mimo vrat.

To je bila zadnja priložnost na tekmi, obe reprezentanci sta se zadovoljili s prebojem v osmino finala. Švicarji so prvič na evropskih prvenstvih napredovali v naslednji krog tekmovanja.

Albanci presenetili Romune

V dvobuju za tretje mesto v skupini A, štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance se bodo prebile med 16 najboljših ekip, so Albanci minimalno premagali Romune in jih prehiteli na lestvici. Edini zadetek na tekmi je padel v 43. minuti, z glavo je zadel napadalec Armando Sadiku.

Euro 2016, Albanija | Avtor: EPA EPA

Romunija in Albanija sta se do zte tekme pomerili že 16-krat, statistika pa je bila povsem na strani romunske ekipe, ki je albansko premagala desetkrat. A so Albanci po tekmi v Lyonu bogatejši za novo zmago, skupaj tretjo. Ta je še kako pomembna, saj Albanci do zdaj na velikih tekmovanjih še niso osvojili točke ali zadeli gola.

Romunija je po prvem sodniškem žvižgu takoj začela napadati albanski gol. Prvič so izbranci Anghela Iordanescuja zapretili v osmi minuti, ko je Bogdan Stancu z voleja nastreljal Etrita Berisho. Romuni niso popuščali, a še naprej niso bili zbrani ob zaključku akcij. Tako je v 14. minuti Denis Alibec opazil, da albanski vratar stoji nekoliko izven vrat, zato se je odločil za strel, toda meril mimo gola. Albanci so se še naprej dobro branili, v 23. minuti pa prišli do priložnosti, ko so lepo izigrali obrambo tekmecev, žogo z desne spravili na levo stran do Ermirja Lenjanija, ta pa je slabo reagiral.

V drugi polovici prvega polčasa so Albanci vzpostavili ravnotežje, v 35. minuti pa prvič zares zapretili. Ledian Memushaj je preigraval v kazenskem prostoru, prišel do strela, Ciprian Tatarusanu je žogo odbil v kot. Izvedel ga je prav Mamushaj, podal proti vtekajočemu Migjenu Bashi, ta pa je to slabo izkoristil.

V 43. minuti pa so gledalci v Lyonu dočakali gol, junak je postal Sadiku. Memushaj je z desne strani podal visoko žogo na nasprotno vratnico, Tatarusanu je slabo ocenil položaj, Sadiku pa je z glavo zadel za prvi albanski gol v zgodovini velikih tekmovanj.

Prva strela v drugem polčasu so si priigrali Albanci, vendar Mergim Mavraj in Menushaj nista resneje ogrozila Tatarusanuja. Romunom ni preostalo nič drugega, kot da vse stavijo na napad. Tako je rezervist Florin Andone v 76. minuti stresel prečko. To je bila še zadnja resna priložnost Romunije na tekmi, saj sta bila strela Stanciuja bolj poizkusa iz obupa. Albanija je ob prehodu v protinapad vselej zasejala nekaj nemirnosti v nasprotno obrambo, v 86. minuti je Mavraj zapravil predzadnji, Lorik Cana v 93. pa zadnji poizkus na tekmi.

Euro 2016, skupina A, 3. kolo:

Francija : Švica  0:0

Romunija : Albanija  0:1 (0:1)
Sadiku 43.

Lestvica:
1. Francija        3 2 1 0 4:1  7
2. Švica            3 1 2 0 2:1  5
3. Albanija        3 1 0 2 1:3  3
4. Romunija      3 0 1 2 2:4  1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.