Svet
67 ogledov

Nič več plastičnih krožnikov in pribora

plastični pribor Profimedias
Francija bo prepovedala rabo plastičnih krožnikov in pribora.

Zakon, s katerim bodo prepovedali plastične krožnike in pribor, je bil sprejet, a bo začel veljati šele leta 2020. Odločitev je del iniciative, s katero se želijo boriti proti klimatskim spremembam. Poleg tega si prizadevajo za uporabo ekološko bolj prijaznih materialov. 

Odločitev je naletela tako na pozitiven kot negativen odziv. Medtem ko so nekatere okoljske organizacije zelo naklonjene tovrstni prepovedi, so drugi mnenja, da se s tem kršijo pravila EU o prostem pretoku dobrin. 

Organizacija Pack2Go Europe, ki zastopa proizvajalce, je že napovedala, da se bo zoperstavila omenjenemu zakonu. Upajo, da se podobni zakoni ne bodo pojavili tudi drugje po Evropi. "Evropsko komisijo pozivajo, naj naredi pravo stvar in zakonsko ukrepa proti Franciji, ker krši evropski zakon," je dejal Eamonn Bates. "Če oni ne bodo, bomo mi," njegove besede povzema The Independent. 

Bates je prepričan, da ni dokaza, da so materiali biološkega izvora okolju prijaznejši. Skrbi ga, da bi prepoved lahko še poslabšala razmere. "Potrošniki bi kaj lahko začeli puščati takšne ostanke vsepovsod, saj bi jih zavedlo, da so lahko biološko razgradljivi. To je nesmisel Zaradi tega bi se lahko povečalo število nepravilno odvrženih smeti," je dejal. 

Francija seveda ni edina država, ki se odloča za bolj zelen pristop. Podobno so se odločili v indijski zvezni državi Karnataka. V San Franciscu so prepovedane plastične nakupovalne vrečke in plastične steklenice, v Veliki Britaniji je treba za večino plastičnih vrečk plačati. Podoben trend je opaziti tudi v nekaterih slovenskih trgovinah, kjer so še nedavno plastične vrečke dajali brezplačno, po novem pa je zanje treba odšteti nekaj centov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ferluci 20:26 20.september 2016.

    ..podobno kot lesena deska...

  • freya14577 08:37 20.september 2016.

    V Italiji-Liguriji dobiš skoraj pri vsakem nakupu bio razgradljivo vrečko in to zastonj.Bravo

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:40 19.september 2016.

    "Če oni ne bodo, bomo mi," njegove besede povzema The Independent. Edino pravilno. Naši slovenski kimački se pa nič ne upajo naredit če prej EU ne naredi.