Svet
27 ogledov

"Če ne molimo k Bogu, molimo k hudiču"

Frančišek na stopnicah bazilike Marije Velike Reuters
Umestitvena maša novega papeža je predvidena za 19. marec.

Papež Frančišek je danes zasebno obiskal baziliko Marije Velike, ki je ena od sedmih romarskih cerkva Rima. Tako se je po včerajšnji izvolitvi in nagovoru množice z balkona prvič pojavil v javnosti.

Papeža je med obiskom bazilike, ki je ena od najpomembnejših rimskih cerkva, med drugim spremljal prefekt papeževega gospodinjstva in zasebni tajnik njegovega predhodnika Benedikta XVI. Georg Gänswein.

Poskrbel za pozornost in proteste

Odločitev novega papeža, da samo nekaj ur po izvolitvi zapusti Vatikan in obišče baziliko za zasebno molitev Devici Mariji, je poskrbela za pozornost. Prvi papežev obisk izven Vatikana so spremljali ostri varnostni ukrepi. Zaprli so vso četrt, v kateri je bazilika.

Ob vstopu papeža v baziliko je moralo več oseb, ki so že bile v baziliki, iz varnostnih razlogov zapustiti poslopje. Ker jim niso sporočil, da bo prišel papež, je prišlo tudi do manjših protestov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Cerkev potrebuje prenovo

Frančišek je danes popoldan v Sikstinski kapeli daroval prvo mašo kot papež. Udeležili so se je kardinali, ki so ga včeraj izvolili za papeža. Med mašo je opozoril, da Cerkev potrebuje duhovno prenovo, sicer se bo njena vloga zmanjšala. Če se ne bo zganila, bi lahko Cerkev končala kot "dobrodelna nevladna organizacija", je posvaril zbrane kardinale.

"Če se ne spovemo, če ne molimo k Bogu, molimo k hudiču. Ko se ne spoveš Jezusu Kristusu, se spoveš posvetnosti hudiča," je dejal Frančišek.

Natrpani tudi prihodnji dnevi

V petek ob 11. uri bo imel papež avdienco za kolegij kardinalov, v soboto pa bo na posebni papeški avdienci prvič sprejel predstavnike svetovnih medijev, kjer bo lahko predstavil svojo vizijo Cerkve in glavne poudarke svojega papeževanja.

V nedeljo ob 12. uri bo imel novi papež prvo molitev angelovo čaščenje.

Umestitvena maša, ko bo novi papež tudi uradno ustoličen kot poglavar Cerkve, je predvidena za 19. marec.

Kardinali so v sredo v Vatikanu na drugi dan konklava za novega papeža izvolili Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia, ki bo Katoliško cerkev vodil kot Frančišek I. Na apostolski sedež je tako prvič v zgodovini Cerkve sedel papež iz Latinske Amerike. V svojem prvem nagovoru z balkona bazilike svetega Petra je 76-letni papež vernike pozval k bratstvu.

Komentarjev 4
  • mph 23:32 14.marec 2013.

    Glej tipa, je že začel srat. Se pravi, če ne molim njegovemu (neobstoječemu) bogu, molim torej (neobstoječemu) hudiču? Halo? Očitno so izbrali pravega. Ma spelji se ti in tvoja pedofilska druščina. Religija = najslabše, kar se je zgodilo človeškemu rodu.

  • puksicd 14:55 14.marec 2013.

    Pol spletne strani ste posvetili papežu ... Ste morda postali verski vestnik? Rahlo bolno je že to vse skupaj.

  • ribič 14:47 14.marec 2013.

    prvič slišim, da je družba Jezusova takšna mafija karafindžins..