Šport
78 ogledov

Francozi šestič pokorili rokometni svet

Francija Norveška SP v rokometu finale EPA
Francoska moška rokometna reprezentanca je osvojila naslov svetovnih prvakov, potem ko je na finalni tekmi v Parizu premagala Norveško (33:26).

Po zmagoslavju Francozov na finalni tekmi proti Norvežanom je padel zastor nad letošnje svetovno prvenstvo, ki bo z zlatimi črkami zapisano tudi v zgodovini slovenskega športa. Na njem je slovenska izbrana vrsta osvojila odličje bronastega leska in prvo slovensko ekipno kolajno na svetovnih prvenstvih. Pred tem so le rokometaši in odbojkarji osvojili srebrna odličja na evropskih prvenstvih.

Letošnji turnir je minil v absolutnem znamenju francoskih rokometašev, ki so zmagali na vseh svojih devetih tekmah, prav tako na najpomembnejši in najbolj prestižni finalni tekmi.

"Les Bleus" so bili v nabito polnem Bercyju v prvem polčasu v podrejenem položaju in v 23. minuti zaostajali za tri gole (12:15), med žive pa jih vrnil vratar Vincent Gerard, ki je v končnici nanizal nekaj obramb, kar so njegovi soigralci izkoristili in si ob polčasu priigrali pičlo prednost (18:17).

V drugem polčasu so "rokometni eksperti" prevzeli niti igre v svoje roke in že v 37. minuti povedli za pet golov (23:18), nato pa zanesljivo nadzorovali skandinavske tekmece in v končnici še oplemenitili svojo prednost do končne zmage.

Povečali naskok na večni lestvici

Nikola Karabatić Francija Norveška SP v rokometu finale | Avtor: EPA EPA
Reprezentanca Francije je osvojila šesto zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, pred letošnjim zmagoslavjem je bila najboljša tudi na Islandiji 1995, v Franciji 2001, na Hrvaškem 2009, Švedskem 2011 in Katarju 2015.

Na večni lestvici najbolj uspešnih držav sta na drugem mestu Švedska in Romunija s po štirimi naslovi svetovnih prvakov, trikrat je slavila Nemčija, po dvakrat Rusija in Španija, po enkrat pa Hrvaška ter tri nekdanje države - Češkoslovaška, Sovjetska zveza in Jugoslavije.

SP v rokometu, finale:

Francija - Norveška 33:26 (18:17)
N. Karabatić 6, Porte, Mahe, Guigou po 5, Remili 4; Tonnesen 5, Hansen, Myrhol, Bjornsen po 4.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.