Svet
13 ogledov

Francoski desničarji v drugem krogu bistveno slabše

marine le pen Reuters
Skrajno desničarski Nacionalni fronti (FN), ki je v prvem krogu francoskih regionalnih volitev dosegla rekordno visok rezultat, v današnjem drugem krogu ne kaže tako dobro.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP in nemške tiskovne agencija dpa rezultati vzporednih volitev kažejo, da stranka ne bo zmagala v nobeni od 13 regij.

Voditeljica Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen je v svoji regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie izgubila proti republikancem nekdanjega predsednika republike Nicolasa Sarkozyja. Le Penova je po prvih podatkih osvojila okoli 42,3 odstotka glasov, njen tekmec Xavier Bertrand pa 57,7 odstotka. Republikancem se obeta zmaga v vsaj petih regijah.

Tudi 26-letna nečakinja voditeljice FN Marion Marechal-Le Pen, ki je kandidirala v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, je izgubila proti republikancem. Osvojila je 46,5 odstotka glasov, kažejo prve ocene. Njen republikanski tekmec Christian Estrosi je dobil skoraj 53,5 odstotka glasov.

Socialisti, med katere spada tudi francoski predsednik Francois Hollande, so iz drugega kroga volitev umaknili več kandidatov. Šlo je za kandidate iz regij, v katerih sta v prvem krogu premočno zmagali Le Penovi. S tem so blokirali FN.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 03:59 16.december 2015.

    Bodo pa zato v SLO zmagali že v 1. krogu ! Garant ! Forza Jelinčič , prišlo je tvojih 5 min.