Šport
40 ogledov

Francozi naposled le dobili junaka

Romain Bardet EPA
Francoz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Franciji.

Na zahtevni gorski etapi od Albertvilla do Saint-Gervais Mont Blanca, dolgi 146 kilometrov, je imel Romain Bardet v cilju 23 sekund prednosti pred Špancema Joaquimom Rodriguezom (Katjuša) in Alejandrom Valverdejem (Movistar). Britanec Chris Froome (Sky) je zadržal rumeno majico.

Na razburljivi, predzadnji gorski etapi, ki so jo zaznamovali številni padci, tudi odstopi, je imel na veliko veselje domačih navijačev največ moči Bardet, kar je bila prva etapna zmaga za francoske kolesarje na letošnjem Touru. Z njo je, tudi po zaslugi desetih sekund bonifikacije za zmago, prišel na drugo mesto v skupni uvrstitvi, še naprej pa vodi Froome, ki je bil med tistimi kolesarji, ki so se na spolzki cesti na spustu z Montee de Bisanneja znašli na tleh, do cilja pa je prišel z izposojenim kolesom. Britanec, ki je ob padcu dobil nekaj neprijetnih odrgnin, v zadnjem klancu ni bil tako močan kot doslej, a je imel srečo, da so se največji tekmeci za napad odločili šele tik pred ciljem.

Največji poraženec današnje etape je bil Nizozemec Bauke Mollema (Trek-Segafredo), ki je z drugega mesta padel na deseto v skupni uvrstitvi, saj je v cilj prišel na 23. mestu, štiri minute in 26 sekund za Bardetom.

Ploha in padci na zadnjem spustu

Med najbolj aktivnimi na današnji predzadnji gorski etapi francoske pentlje je bil sicer Poljak Rafael Majka (Tinkoff), nosilec pikčaste majice, ki je tudi ob pomoči Roberta Kišerlovskega, nekdanjega kolesarja Adrie Mobila, kot prvi prišel na Montee de Bisanne, zadnji vzpon pred ciljem na Saint-Gervais Mont Blanc. S tem je v točkovanju gorskih ciljev dobil novih 25 točk in si, če bo v nedeljo prišel do cilja v Parizu, že zagotovil pikčasto majico najboljšega gorskega kolesarja dirke po Franciji. Skupina z nosilcem rumene majice Froomom je za njim zaostala dve minuti.

Na strmem spustu je kolesarje presenetila ploha. Ena prvih žrtev je bil Francoz Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), ki je bil tudi v ubežni skupini, vendar je po padcu po nekaj minutah le nadaljeval z dirko, tako kot tudi Mollema in Avstralec Richie Porte (BMC), šestouvrščeni v skupnem seštevku, ki je 23 km pred ciljem ob pomoči sotekmovalcev še ulovil skupino z nosilcem rumene majice.

Pred ciljnim vzponom je bil v najboljšem položaju Portugalec Rui Costa (Lampre-Merida), ki je bil proglašen za najbolj borbenega kolesarja etape. Costa si je pred pred skupino z rumeno majico prikolesaril minuto in 40 sekund prednosti, v ozadju pa so kolesarji še naprej padali. Med tistimi, ki so se znašli na tleh je bil tudi Froome, ki je s sotekmovalcem Geraintom Thomasom zamenjal kolo, s strganim dresom in okrvavljeno roko pa je le s težavo sledil tempu skupine.

"Na srečo ni prišlo do kakšne hujše poškodbe, razen nekaj odrgnin, ni nič hujšega. Zahvaliti se moram ekipi, ki mi je pomagala, da nisem preveč zaostal, predvsem pa Geraintu Thomasu, ki mi je odstopil svoje kolo. Moja današnja uvrstitev je plod ekipnega dela. Vesel sem, da smo še en dan bližje Parizu, današnji razplet etape pa je samo dokaz, da ni še nič odločenega, saj kaj lahko pride do kakšnega nepredvidenega dogodka. Pred nami je še ena težka etapa, verjetno bom zaradi padca nekoliko 'trd', na srečo pa imam odlično ekipo in verjamem, da se bo vse dobro razpletlo," je ob prihodu v cilj dejal Froome, ki je dirko končal na devetem mestu.

Bardet izkoristil nevšečnosti

Nevšečnosti vodilnega kolesarja v skupnem seštevku, Molleme, Adama Yatesa in drugih vodilnih, je skušal izkoristiti Bardet, ki se je podal v lov za Costo in ga ulovil dobrih sedem kilometrov pred ciljem. Bardet se je kmalu otresel Coste, ki je omagal, v ozadju pa so se za drugo mesto pomerili Rodriguez, Valverde in Južnoafričan Louis Meintjes (Lampre-Merida). Največ moči je imel Rodriguez, izkušeni Valverde se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, Meintjes pa je ostal brez zmagovalnih stopničk.

"Vedel sem, da moram biti na spustu z Montee de Bisanneja biti v ospredju, to je bilo edino, kar sem razmišljal. Veliko pomoči sem imel tudi s strani svoje ekipe, predvsem Mikael Cherel je bil tisti, ki mi je veliko pomagal. Ko sem ulovil Ruija Costo sem vedel, da sem lahko blizu zmage, želel sem si le, da bi imel dovolj moči do cilja. Izredno sem zadovoljen, da mi je uspelo priti do zmage, drugo mesto v skupnem seštevku pa je samo še dodatna nagrada zame," je ob svoji prvi letošnji zmagi na dirki po Franciji dejal 25-letni Bardet, ki je slavil tudi na lanski 18. etapi.

Froome ima v skupnem seštevku štiri minute in 11 sekund prednosti pred Bardetom, tretji je Kolumbijec Nairo Quintana, ki za Froomom zaostaja že štiri minute in 27 sekund.

Najboljši slovenski kolesar je bil v etapi Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je etapo končal na 53. mestu. Za Bardetom je zaostal 14 minut in 29 sekund, Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) je bil 116., Luka Pibernik (Lampre-Merida) pa 130. Oba sta za zmagovalcem zaostala 31:28 minute. V skupnem seštevku je Polanc pridobil tri mesta in je zdaj 58. (+2:15:47), Pibernik je na 103. mestu (+3:20:00) in Koren na 162. (+4:02:29).

Dva odstopa

Med osmoljenci današnje težke etape je bil tudi Nizozemec Tom Dumoulin (Giant), ki je približno 60 km pred ciljem grdo padel, si ob tem huje poškodoval roko, tako da je moral odstopiti. Zmagovalec kronometra v 13. etapi je celo vprašljiv za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janieru. Z dirko je končal tudi Španec Daniel Navarro (Cofidis), ki je bil v ubežni skupini, nato pa jo je skupil na zadnjem spustu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.