Šport
26 ogledov

Portugalci do prvega naslova

Cristiano Ronaldo EPA
Veliki finale evropskega prvenstva je postregel z dvobojem med Francijo in Portugalsko. Po boljših podaljških so do naslova prišli Cristiano Ronaldo in kolegi.

V ponovitvi polfinala iz leta 1984, ko je Francija premagala Portugalsko, so bili znova favoriti galski petelini. Ti so na dosedanjih 24 medsebojnih dvobojih zmagali kar 18-krat, le enkrat pa so morali priznati premoč Portugalcem. Ti so Francoze premagali pred 41 leti.

Francija je najučinkovitejša reprezentanca tega prvenstva, do polfinala pa je nekaj skrbi domačim navijačem povzročala igra obrambnih nogometašev. A na dvoboju z Nemčijo obramba tudi po zaslugi razpoloženega vratarja Huga Llorisa ni klonila, Antoine Griezmann, s šestimi zadetki daleč najboljši strelec tekmovanja, pa je na drugi strani dvakrat zatresel mrežo. Gostitelji prvenstva v skupinskem delu tekmovanja niso bili prepričljivi, v osmini finala so celo po prvem polčasu zaostajali proti Irski, nato pa se je začel njihov pohod. Na zadnjih dveh tekmah in pol so zabili devet zadetkov in prejeli le dva v četrtfinalu proti Islandiji.

Kar z nekaj sreče se je v finale prebila Portugalska. Ta v skupinskem delu ni uspela zmagati, brez zmage pa je ostala tudi v rednem delu tekem s Hrvaško in Poljsko. Prvo je izločila v zadnjih minutah podaljškov, drugo pa šele po streljanju enajstmetrovk. V polfinalu so bili Cristiano Ronaldo in kolegi bolj razpoloženi, z 2:0 je padel oslabljeni Wales, ki je izgubil bitko tudi zaradi odsotnosti prvega asistenta Valižanov Aarona Ramseyja. Ronaldo in Nani sta dosegla šest od osem portugalskih zadetkov.

Šok za Portugalce

Francozi so tekmo začeli z enako postavo kot zadnji dve tekmi, pri Portugalski sta se v prvo enajsterico vrnila Pepe in William Carvalho. Gostitelji so bili v prvih minutah več pri žogi, prvo polpriložnost pa se je ponudila Portugalcem. Po dolgi visoki žogi je Nani z roba kazenskega prostora streljal visoko preko vrat. Na drugi strani sta bila iz ugodnih položajev enako precej nenatančna Moussa Sissoko in Griezmann.

Slednji je resno zapretil v 10. minuti, ko ga je v kazenskem prostoru našel Dimitri Payet, Rui Patricio pa je po strelu z glavo s konicami prstov žogo poslal v kot. Po njem je streljal še Olivier Giroud, a Patricio ni imel težjega dela.

Že v uvodnih minutah je Payet trčil v Ronalda, ta je na terenu zdržal do 18. minute, nato pa zaradi poškodbe moral zapustiti zelenico. Po dveh minutah se je vrnil v igrišče, a nato v 24. minuti dokončno zaključil tekmo. Na nosilih so ga odnesli v garderobe.

Po obdobju brez pravih priložnosti, je v 33. minuti Giroud znova odlično skočil v napadu in začel akcijo, ki jo je z lepim obratom in močnim strelom zaključil tokrat odlični Sissoko, a je bil Patricio znova dobro postavljen in je žogo odbil v polje. Pet minut kasneje je bil po dobrem prodoru Nanija v dobrem položaju na 16 metrih Adrien Silva, a preveč kompliciral in ostal brez pravega strela. Portugalci, ki so v izločilnih bojih prejeli le en gol, so tudi tokrat igrali disciplinirano v obrambi in favoriziranim Francozom do polčasa niso več dovolili priložnosti.

Santosova četa zdržala

Tricolori so bili tudi na začetku drugih 45 minut več pri žogi, a strategija Fernanda Santosa je še naprej dobro delovala. V 58. minuti je za začudenje domačih navijačev poskrbel francoski selektor Didier Deschamps, ki je iz igre potegnil na prvih tekmah prvenstva najboljšega Francoza Payeta in v njo poslal Kingsleyja Comana. Ta je kmalu zatem zaposlil Griezmanna, ki pa ni uspel priti do dobrega strala, Patricio je zlahka ukrotil njegov poizkus.

V 66. minuti pa je sledila dotedaj najlepša priložnost. Coman je z leve strani poslal izjemen predložek n v peterec Portugalske, pritekel je Griezmann, a povsem sam streljal mimo cilja. Francozi so še naprej pritiskali, strel Comana z 20 metrov je prav tako končal mimo gola. Isti igralec je v 75. minuti skreiral še eno lepo priložnost, žogo je poslal v kazenski prostor do Girouda, ta je z leve strani meril v dolgi vratarjev kot, a se je z lepo obrambo še enkrat izkazal Patricio.

Nato pa sta v 80. minuti sledila prva strela Portugalcev v okvir tekmečevega gola. Nani je na desni strani poslal žogo pod prečko Llorisa, ta je ubranil, odbito žogo pa je s polškarjicami želel v gol poslati Ronaldova zamenjava Ricardo Quaresma, vendar je francoski čuvaj mreže žogo prijel. V 84. minuti je z več kot 30 metrov bombo sprožil Sissoko, Patricio se je vrgel v desno in še uspel odbiti žogo.

V drugi minuti sodnikovega podaljška pa je Portugalce rešila vratnica. Patrice Evra je poslal žogo v kazenski prostor, kjer se je odlično zagradil rezervist Andre-Pierre Gignac, se obrnil in iz igre vrgel Pepeja in nato streljal v bližnji kot. Okroglo usnje je tokrat le premagalo Patricia, vendar je slednjega rešil okvir gola. Pred podaljški je na igrišče stopil tudi Ronaldo in spodbujal svoje soigralce.

Francozi poniknili v podaljških

V 104. minuti bi zvezdniku madridskega Reala lahko razveselil Eder, ki je po kotu visoko skočil, a je žogo z nekaj težavami predse odbil Lloris, nato pa je položaj razčistila obramba. V 108. minuti je najprej sodnik storil napako, Eder je igral z roko, a rumeni karton je prejel Laurent Koscielny. S prostega strela je sprožil Raphael in zadel prečko.

A Lloris je klonil že v naslednjem napadu. Eder se je na 25 metrih otresel spremljevalcev in močno sprožil, žoga pa je končala v desnem koti Llorisovih vrat. Francozi niso zmogli preobrata. Portugalci so na prvenstvu dobili le eno tekmo, Francozi pa so klonili le v finalu. Galski petelini so doživeli usodo tokratnih tekmecev izpred 12 let, Portugalska pa je na 'grški' način prišla do prvega naslova.

 

Euro 2016, finale:

Francija : Portugalska  0:1 (0:0)
Eder 109.

 
Komentarjev 3
  • mrki 07:39 11.julij 2016.

    mike1968 - tako je umazano igro jim je omogočil Clattenburg - tipični englandar ki ne mara CR7.

  • Avatar mike1968
    mike1968 07:12 11.julij 2016.

    Šah partija, ampak zasluženo Portugalska prvak, ker Francozi so igrali zelo umazano, pa tudi angleški sodnik ni bil kaj prida.http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/214766/lionel-messi-je-bilo-to-potrebno-kavc-analiza-xxiii

  • franke 21:37 10.julij 2016.

    NAMERNO SO FRANCOZI POŠKODOVALI RONALDA IN UPAM DA IZGUBIJO.