Avto
14 ogledov

Za začetek zažgali 1.200 avtomobilov

Zažiganje avtomobilov v Franciji
1/4
Reuters
Francosko nebo so poleg ognjemetov ob prehodu v novo leto razsvetljevali zažgani avtomobili. Neslavna tradicija je letos naštela skoraj 1.200 požganih vozil.

Novoletno zažiganje avtomobilov je že nekaj let francoska stalnica, s katero predvsem mladi iz revnih mestnih četrti izražajo svoj gnev nad aktualno oblastjo in svojo neobetavno prihodnostjo.

Prejšnja oblast pod predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, ki je pred leti kot takratni notranji minister s svojimi izjavami in ravnanji tudi sprožil večtedenske nasilne proteste po Franciji, se je pred tremi leti zavezala k medijskemu molku in ni želela več objavljati podatkov o številu zažganih avtomobilov na novoletni dan. Nova socialistična oblast predsednika Françoisa Hollanda je to prakso prekinila in včeraj objavila, da so ob prehodu v leto 2013 po državi zažgali skupno 1.193 vozil.

Leta 2009, zadnje leto, ko so bili še javno objavljeni podatki, so našteli 1.147 zažganih vozil. Policija je pred prazniki ljudi pozivala, naj se vzdržijo tega početja, a je očitno naletela na gluha ušesa. Tradicionalno zažiganje vozil nekateri sicer izkoristijo tudi za zavarovalniške goljufije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.