Šport
55 ogledov

Francozi želijo biti kot Nemci in Španci

Euro 2016, Francija, Islandija EPA
Nocoj ob 21. uri bodo vse oči uprte v Pariz, kjer se bosta na Stade de Franceu v velikem finalu evropskega nogometnega prvenstva pomerili Francija in Portugalska. Francozi bodo lovili tretjo evropsko krono, Portugalci pa prvo.

Na Stade de Franceu si bosta nasproti stala tudi zvezdnika Cristiano Ronaldo in Antoine Greizmann, odlični sedmici svojih držav ter zvezdnika svojih klubov Reala Madrida in Atletica Madrida, ki sta se letos za lovoriko v ligi prvakov že pomerila, v Rimu je bil konec maja uspešnejši Ronaldo.

Portugalec je v Franciji zadel trikrat, na EP devetič, s čimer se je na vrhu strelcev vseh časov izenačil z nekdanjim francoskim zvezdnikom Michelom Platinijem, ki pa je za strelski dosežek potreboval le eno prvenstvo, Ronaldo pa štiri. Na drugi strani napada je Greizmann, soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu, na svojem prvem turnirju stare celine pri šestih golih in bo skoraj zagotovo dobil nagrado za najboljšega strelca prvenstva, razen če se Ronaldu, Naniju, Olivierju Giroudu ali Dimitriju Payetu, vsi imajo po tri gole, v nedeljo strga.

Portugalska lovi sploh svojo prvo lovoriko, leta 2004 je bila na domačih tleh druga, Francija pa tretjo, prvo po letu 2000, pred tem je bila najboljša v Evropi leta 1984 prav tako doma. Ima še en naslov, in sicer svetovnega prvaka, tudi tega je osvojila v Franciji.

V vlogi favoriti so tako galski petelini. Na Euru 2016 so pokazali veliko talenta, za seboj imajo številne navijače, tudi statistika in zgodovina sta na strani francoske reprezentance. Francozi so tekmece s Pirenejskega polotoka premagali 18-krat v 24 poizkusih, tudi v polfinalu EP 1984 in 2000. V primeru nedeljskega uspeha bo Francija izenačila rekord Španije in Nemčije s tremi naslovi evropskega prvaka.

"Imamo priložnost, da postanemo evropski prvaki. Ne glede na to, ali si star 18, 20 ali precej več let, imamo možnost, da osvojimo lovoriko in to treba izkoristiti brez razmišljanja, kaj se bo morda zgodilo v prihodnosti, Fantje se zavedajo, da je privilegij igrati finale pred domačimi gledalci v Parizu," je dejal selektor Francije Didier Deschamps, ki je leta 1998 na domačem prvenstvu kot kapetan že dvignil pokal za naslov svetovnega prvaka.

"Nismo imeli čas, da bi se na finale pripravili s taktičnega vidika, vse je bilo podrejeno regeneraciji. A prepručačan sem, da bodo igralci pripravljeni na dvoboj," je še menil Deschamps.

"Že prej sem dejal, da je naš cilj uvrstitev v finale in zmaga. Verjamemo vase, želimo osrečiti prebivalce Portugalske, želimo jim dati razlog za veselje. O Franciji nima smisla izgubljati besed. Vsi jo dobro poznajo. Od začetka so bile zame glavne favoritinje za naslov Francija, Španija in Nemčija. So pa obstajale tudi reprezentance, ki lahko presenetijo, med njimi tudi Portugalska," pa je pred finalom razmišljal strateg Portugalske Fernando Santos.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.